×

Capitala de 100

Casa Presei Libere

Casa Presei Libere

"Fostul Combinat Poligrafic "Casa Scanteii" s-a transformat, dupa 1989, in Regia Autonoma a Imprimeriilor "Coresi". La randul sau, regia s-a transformat in februarie 1999 in Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi - S.A. Cladirea a fost amplasata pe terenul pe care fusese Hipodromul de la Sosea, opera de valoare a arhitectului Ioan D. Berindei, demolat, fiind considerat inadecvat societatii comuniste.

Constructia este un ansamblu format din patru laturi ce adapostesc o curte interioara mare, plus inca doua ansambluri sub forma de U, care sunt legate de corpul din fata, ansambluri ce au ramas deschise pentru a se construi dupa aceea un teatru si o casa a sindicatelor. Deoarece cheltuielile de constructie au fost foarte mari, teatrul si casa sindicatelor nu au mai fost ridicate. O parte din fonduri s-a colectat prin subscriptie publica "benevola", salariatilor dandu-li-se la salariu astfel de tichete, care justificau lipsa banilor.

Casa Scanteii a fost prima lucrare la care constructorul a introdus calculul de rezistenta la un eventual seism, luand in considerare niste norme mai vechi, italiene din timpul lui Mussolini. Aceste norme s-au dovedit a fi mai bune chiar decat cele din 1963, pentru ca erau mai simple si se punea mult accent pe intensitatea cutremurului, si nu pe felul cladirii. Constructia fost gandita sa fie functionala si s-au realizat multe sali, dar si spatii de birouri."

Articole asemanatoare