×

100 de locuri de vizitat

Cascada Bigar

Cascada Bigar

Valea Almajului din Caras-Severin adaposteste adevarate comori faurite fie de natura, fie de mana omului, iar mii de turisti incep sa le descopere, pe rand. Printre ele este cascada Bigar, celebra dupa ce a fost numita de o publicatie din SUA cea mai spectaculoasa, si morile de apa de la Rudaria.

Cascada Bigar se afla pe teritoriul comunei Bozovici din judetul Caras-Severin, chiar la marginea Drumului National 57B. Daca nu sunt atenti la indicatoare, turistii ar putea rata acest obiectiv, deoarece cascada se ascunde dupa un parapet de pe marginea drumului. Cei care o vad insa raman impresionati: are noua metri inaltime si este acoperita de muschi verde, peste care siroieste apa.

Cascada Bigar, care a fost nominalizata de publicatia online "The World Geography" din SUA drept cea mai spectaculoasa cascada din lume, se afla la marginea unui drum, exact in locul pe unde trece Paralela 45. De altfel, chiar langa cascada este montat un indicator, care mentioneaza acest lucru.

Cascada are si o legenda. Se spune ca, in vremuri indepartate, in acest loc traia o familie de tarani muncitori. Necazul a facut ca aceasta familie sa nu aiba copii. La un moment dat, o vrajitoare i-a spus femeii ca, daca va bea apa din izvorul de sub stanca, va naste un copil, iar daca acel copil va fi fata, sa aiba grija ca aceasta sa nu se indragosteasca, deoarece va muri. S-a intamplat intocmai, iar fata, ajunsa o adevarata domnisoara, s-a indragostit de flacaul Bigar. Ca sa nu moara si sa uite de dragostea sa, tatal fetei a inchis-o pe aceasta in grota de pe munte. Strigatele disperate ale fetei au fost auzite de vrajitoarea care ii prevestise nasterea. Vrajitoarea s-a dus la fata si i-a spus ca ii va transforma parul intr-o cascada pe care vor aluneca propriile lacrimi, iar vuietul cascadei il va aduce la ea pe flacaul Bigar, care se va ineca in lacrimile fetei. Cei doi indragostiti urmau sa traiasca apoi vesnic pe Taramul Regasirii Dorului.

Si in ziua de azi apele izvorului Bigar vin de sub stanca si se revarsa peste cascada, in raul Minis, care duce cu el mai departe povestea celor doi indragostiti.

In anul 2017 cascada a fost amenajata de catre o companie privata. Valoarea totala a investitiilor pentru reabilitarea zonei a fost de aproximativ 140.000 de euro si a prevazut amenajarea unui traseu pietonal intre parcare si intrarea in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, amenajarea unui drum de acces de la intrarea in parc si constructia unei platforme care faciliteaza accesul la baza cascadei, amenajarea unor spatii si poteci intre cascada si izvor, cat si realizarea unei treceri catre Grota Bigar, aflata in apropierea cascadei. De asemenea, zona a fost dotata cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atentionare si locuri de repaus.

Cascada atrage saptamanal cel putin 1.000 de turisti.

Articole asemanatoare