×

100 de locuri de vizitat

Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran se afla la 30 km de Brasov si vegheaza de multe secole pasul Rucar-Bran.

In anul 1377 regele maghiar Ludovic cel Mare da locuitorilor Brasovului dreptul de a construi un castel, care va fi finalizat in 1388. Acesta va avea atat rolul de vama, cat si de aparare: din valoarea marfurilor care tranzitau Transilvania se retinea suma de 3%, iar mercenarii care erau incartiruiti in Castelul Bran aveau rolul de a stavili inaintarea Imperiului Otoman.

In 1407 Mircea cel Batran primeste castelul de la Sigismund de Luxemburg, dar dupa moartea acestuia Sigismund il va da principilor Transilvaniei. In 1441 Iancu de Hunedoara a luptat impotriva turcilor si i-a infrant aici.

Vlad Tepes are o oarecare legatura cu Castelul Bran - in anul 1462 domnitorul a fost capturat de catre Matei Corvinul si inchis in castel timp de doua luni.

In 1651 Brasovenii cumpara de la principele Gheorghe Rackoczi al II-lea Castelul Bran.

Deteriorat in timpul diverselor asedii, turnul de nord este renovat in anul 1723.

Dupa mutarea in 1836 a granitei dintre Transilvania si Valahia la Pajura, Castelul Bran va avea mai mult un rol administrativ.

In 1886 sunt efectuate lucrari masive de reparatii, castelul fiind deterioarat in timpul revolutiei de la 1848 si a razboiului ruso-turc din 1877.

In 1920 cosiliul orasului Brasov decide sa ofere Castelul Bran Reginei Maria, acesta urmand sa fie restaurat pana in anul 1932, pentru a putea deveni resedinta regala de vara. Lucrarile au fost facute sub indrumarea arhitectului ceh Karel Liman, cel care a proiectat si castelul Peles. Pe cursul paraului Turcu din apropierea castelului este construita o hidrocentrala, care va aduce lumina atat la Bran, cat si in localitatile din apropiere, Moeciu si Simon.

Dupa moartea reginei Maria in anul 1938, castelul este lasat mostenire principesei Ileana, care continua lucrarile de amenajare.

Autoritatile comuniste transforma in 1956 castelul Bran in muzeu. In 1987 se incep noi lucrari de restaurare, care vor fi incheiate abia in 1993, cand castelul va fi deschis din nou pentru public.

In anul 2006 castelul este cedat de catre statul roman mostenitorilor principesei Ileana, dar Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena si Arhiducesa Elisabeta vor intra deplin in posesia castelului abia in anul 2009.

Articole asemanatoare