×

100 de locuri de vizitat

Castelul Corvinilor, Hunedoara

Castelul Corvinilor, Hunedoara

Cetatea medievala a Hunedoarei, un important monument de arhitectura gotica din Romania, este o constructie care a avut atat rol militar, cat si civil. In secolul XIV - XV era ridicata prima fortificatie de piatra din Huneadoara, cu ziduri din piatra, groase de doi metri.

Ioan de Hunedoara incepe in 1440 transformarea cetatii in castel si ridica in jurul acesteia doua curtine din calcar, flancate de turnuri circulare si rectangulare - Turnul Capistano, Turnul Pustiu, turnul Tobosarilor si Turnul Buzdugan. Acesta din urma - Turnul Buzdugan - are un singur nivel de aparare si este pictat in fresca la exterior, are guri de tragere, cu corespondente tipologice in spatiul german. In zona de nord-vest si in cea de sud-est erau turnul vechi, respectiv turnul nou de poarta, prevazute cu niveluri de aparare pentru arme cu coarda si de foc. Accesul in castel se facea pe poduri care aveau ultima parte mobila.

Palatul are doua sali dreptunghiulare - Sala Cavalerilor si Sala Dietei - care ne duc cu gandul la cavalarii teutoni, aici fiind locul unde aveau loc receptii, respectiv evenimentele festive.

Turnul Nje Boisia (Nu te teme) este format din cinci niveluri de aparare, avand deschideri pentru armele de foc. Acesta este legat de castel printr-o galerie suspendata, lunga de 33 metri. Rolul sau a fost de aparare in fata invaziilor turcesti, iar numele sau este legat de ostasii sarbi aflati in garnizoana.

Potrivit unei legende, fantana din curtea Castelului Corvinilor a fost sapata timp de 15 ani de prizonieri turci, prinsi de Ioan de Hunedoara.

La putina vreme dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, in anul 1456, a mai fost facuta aripa Matia, alcatuita din logii si pictata cu motive laice.

Principele Gabriel Bethlen construieste in secolul al XVII-lea pe latura estica Palatul dinspre oras, cu camere de locuit si o sufragerie. In plus, Sala Dietei este impartita in mai multe incaperi, iar arhitectura gotica de piatra este inlaturata. Modificari sunt facute si la capela, unde ferestrele gotice capata o forma dreptunghiulara. Este realizata legatura intre aripa Bethlen si aripa Matia, printr-un pasaj. Din punct de vedere militar, este construit turnul Alb, cu o forma circulara si trei niveluri de aparare, si este adaugata Terasa de Artilerie.

In acelasi secol este construita curtea husarilor, unde se gaseau locuintele administratorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana.

Secolul al XIX-lea aduce multe lucrari de restaurare ale castelului - este refacuta fatada palatului dinspre oras, este pus acoperis nou, sunt adaugate creneluri si un turn de supraveghere la Terasa de artilerie.

Articole asemanatoare