×

100 de locuri de vizitat

Chipul lui Decebal pe Dunare

Chipul lui Decebal pe Dunare

Una dintre cele mai spectaculoase portiuni ale Dunarii este cea de la Cazane, aflate langa Drobeta Turnu Severin. De pe acele stanci inalte de 200 de metri, ne priveste o statuie impresionanta: chipul lui Decebal, regele dacilor.

Sculptata in stanca, statuia care ii fascineaza pe toti cei care ajung in zona pare veche de sute de ani. A fost inaugurata insa in anul 2004 de catre omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, pasionat de istorie, care sustinea ca identitatea culturala a romanilor se defineste in special prin originea noastra daco-traca.

Statuia lui Decebal din zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), unde Dunarea masoara in adancime 120 de metri, este cea mai inalta sculptura din Europa. Are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro, dar cu aproximativ 10 metri mai mult decat inaltimea legendarului Colos din Rhodos.

Statuia lui Decebal este inalta de 40 de metri si lata de 25 de metri. Lungimea ochilor este de 4,3 metri. Nasul, care a creat probleme sculptorilor din cauza fisurarii blocului imens de piatra, a ajuns sa masoare la finalul lucrarilor sapte metri in lungime si 4 metri in latime. Sub fata lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina: "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - facuta de Dragan").

Constructia statuii a durat 10 ani si a fost realizata de 12 alpinisti-sculptori coordonati de sculptorul orsovean Florin Cotarcea. Lucrarile au inceput in 1994, iar conditiile au fost extrem de periculoase din cauza inaltimii si a viperelor. S-a inceput cu defrisarea copacilor care impadureau stanca, au urmat curatarea rocilor si a stancilor masive. Echipa s-a impartit in doua, lucrand in ture de sase ore. De la baza stancii pana la schela, alpinistilor le lua o jumatate de ora sa se catere. Acestia au lucrat timp de sapte luni in fiecare an, pana in 2004. Toate uneltele de lucru au fost transportate cu barca, iar sculptorii-alpinisti au dus in spinare saci si cu 40-50 de kilograme de materiale.

In cei 10 ani de lucrari au avut loc si accidente: unul dintre lucratori a fost muscat de o vipera, iar alti cinci au cazut in gol cu tot cu schela. Din fericire nu au existat victime.

Lucrarea a costat peste un milion de dolari, iar sculptorul Florin Cotarcea a afirmat ca este realizata in proportie de 60% din planul ei initial agreat cu Iosif Constantin Dragan. Lucrarile au fost stopate odata cu decesul finantatorului, in anul 2004.

Estimarile facute de reprezentantii Parcului Natural Portile de Fier arata ca anual in jur de 50.000-56.000 de turisti ajung in zona.

Articole asemanatoare