×

Capitala de 100

Palatul Victoria

Palatul Victoria

"Pe latura de rasarit a Pietei Victoriei se afla Palatul Victoria, proiectat de profesorul si arhitectul Duiliu Marcu. Acesta a studiat la Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti in 1906, iar in 1912 a absolvit sectia de arhitectura a prestigioasei scoli Ecole de Beaux-Arts din Paris. A fost autorul unei serii de cladiri importante din Bucuresti : Biblioteca Academiei, Casa Autonoma a Monopolurilor, azi Ministerul Industriei sau Palatul Directiei Generale a CFR, astazi Ministerul Transporturilor si altele. In piata Victoriei, arhitectul a proiectat o cladire impunatoare in limbaj neoclasic modern.

Cladirea urma sa inlocuiasca Palatul Sturdza, cladire in stil eclectic construita la inceputul veacului XX, cumparata de stat pentru a deveni sediu al Ministerului Afacerilor Externe. Construirea noului Palat Victoria a inceput in 1937 fiind terminat in 1944. Din cauza avariilor provocate de bombardamentul din 1944, lucrarile au fost reluate si finalizate in 1952.

Palatul Victoria a fost in timpul perioadei comuniste sediul Ministerului de Externe si al Consiliului de Ministri si a devenit, in 1990, sediu al primului guvern al Romaniei post-comuniste, functie pe care o indeplineste si astazi. In 2004, Palatul Victoria a fost inclus in Lista monumentelor istorice."

Articole asemanatoare