×

Comunicare

Pionieri rusi in franceza si alte intreprinderi originare

Pionieri rusi in franceza si alte intreprinderi originare

Primul ziar tiparit pe teritoriu romanesc apare in 1790, la Iasi. Pe 18 februarie e tiparit in franceza de comandamentul trupelor ruse din armata lui G.A. Potemkin saptamanalul Courrier de Moldavie, care e publicat pana la 1 aprilie. In cele sapte numere ale publicatiei sunt incluse informatii despre Revolutia Franceza si despre razboiul dintre rusi si trupele turcesti. In acelasi timp, ziarul mentiona si evenimente de la Viena, Bruxelles Londra, Roma, Frankfurt si din alte orase europene. In Tara Romaneasca, primul Calendar romanesc este editat la Bucuresti, la 1794, in scriere chirilica. In acelasi an apare la Viena un Calendar alcatuit de Paul Iorgovici. Publicatia contine date calendaristice, targuri, o poveste si tabele care se refera la viata de zi cu zi.

Un Calendar vienez din 1806, alcatuit initial de Samuil Micu apoi de Gh. Sincai si P. Maior pana in 1821, este publicatia care include textele istoricilor ardeleni privind originea latina a poporului roman.

Publicatia pe care am putea sa o regasim si azi este "Curierul romanesc", publicat de Ion Heliade Radulescu in 1829, considerata precursoarea "Monitorului oficial"(1832, "Buletin gazeta administrativa"), prin continutul sau mai ales administrativ.

Articole asemanatoare