×

100 de locuri de vizitat

Podgoria Murfatlar

Podgoria Murfatlar

Podgoria Murfatlar se gaseste in sud-estul Romaniei, in Podisul Dobrogei de Sud, este strabatuta de raul Carasu si se afla la o altitudine de aproximativ 100 de metri. Este o podgorie renumita atat in Romania, cat si in strainatate, vinul de aici fiind in mare parte exportat in diverse colturi ale lumii.

Platforma viticola este acoperita cu soluri balane si cu cernoziomuri. Podgoria este situata intr-o zona deficitara in aprovizionarea cu apa, reteaua apelor de suprafata fiind una rara, cu debite si scurgere semipermanenta. Climatul zonei este unul continental, arid, verile fiind calduroase si secetoase, iar iernile moderate. Precipitatiile sunt, in fiecare an, in medie de 400 mm. Toate aceste influente climatice fac ca aici sa se inregistreze cea mai multa perioada de vegetatie a vitei de vie.

Suprafetele viticole din Dobrogea au devenit, de-a lungul timpului, un simbol al culturii vinului din Romania, deoarece practicarea acestei indeletniciri cu rezultate notabile este datata inca din secolele VI-VII, fiind zona unde au aparut primele urme de cultivare a vitei de vie pe teritoriul romanesc. Au fost descoperite chiar marturii despre prezenta unei activitati viticole in zona chiar din vremea romanilor, cultivarea vitei de vie reprezentand inca din cele mai vechi timpuri o activitate de baza. De asemenea, exista descoperiri arheologice care ne duc cu gandul la existenta unui cult inchinat zeului Dionysos, sau Bacchus, in cadrul caruia vita de vie avea un rol fundamental. Ca urmare a istoriei bogate in domeniul viticulturii a luat nastere si podgoria Murfatlar, demunirea venind de la Muruvet, care se traduce prin "om generos". In timp, cuvantul s-a transformat in Murfat si, in cele din urma, in Murfatlar.

Incepand cu anul 1907, statul roman a inceput sa infiinteze in aceasta zona plantatii cu vii, desfasurandu-se o activitate intensa de cercetare, indrumare si organizare a sectorului viticol. In anii 1914-1915 s-a produs primul vin spumant pe teritoriul dobrogean, fiind numit "Lacrima lui Ovidiu". Dezvoltarea podgoriei a continuat, iar in anul 1939 au fost infiintate plantatii experimentale, urmand ca in anul 1943 sa se fondeze Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie.

Din viile acestei pogdorii au fost produse, de-a lungul timpului, vinuri foarte apreciate in plan intern si international, fiind medaliate la diferinte concursuri de specialitate.

Unul dintre cele mai cunoscute vinuri ale podgoriei Murfatlar este Chardonnay-ul, fiind un soi recomandat si autorizat, care are o culoare galbena-verzuie, galbena limonite cand este tanar, evoluand in timp si luand culoarea galbena-aurie.Vinul este produs ca vin demidulce si dulce iar in ultima perioada ca vin demise si sec.

Un alt vin alb recomandat este Pinot Gris, producandu-se sortimente de la vin sec pana la dulce. Paleta de culoare a vinului variaza de la galben-pai la galben-auriu. Strugurii destinati acestui soi de vin sunt culesi in momentul stafidirii boabelor.

Muscat Ottonel este un alt soi de vin alb, recomandat si autorizat, care se evidentiaza prin aroma sa inconfundabila, care se datoreaza meleagurilor dobrogene.

Alte soiuri de vinuri albe produse la podgoriile Murfatlar sunt Rieslingul Italian si Sauvignon-ul, fiind soiuri autorizate.

Vinurile rosii reprezinta o alta atractie importanta a podgoriei, aici fiind gasite vinuri precum Cabernet-ul Sauvignon, care este un soi recomandat, avand o culoare rosie inchisa, cu reflexe albastrui cand este tanar si rosie-caramizie la maturitate si invechire. Vinul este dat spre consum doar dupa o pastrare de cativa ani.

Un alt soi de vin rosu din soi recomandat este Pinot noir. Acesta are o culoare violeta la tinerete, ajungand la maturitate la un rosu al fierului inrosit. Pinot noir este un vin mai elegant si mai subtire in comparatie cu Cabernet-ul Sauvignon.

Merlotul este si el un vin rosu recomandat, avand o culoare rosie-rubinie, in functie de calitatea anului viticol. Acesta este un vin foarte apreciat atat la tinerete, cat si dupa maturare si invechire.

Centrele viticole ale pogoriei se gasesc la Murfatlar, Cernavoda si Medgidia.

Articole asemanatoare