×

Accesează
contul existent

Zf 24

Aproximativ 900.000 de romani economisesc in prezent pentru o pensie privata facultativa, la 18 ani...

Aproximativ 900.000 de romani economisesc in prezent pentru o pensie privata facultativa, la 18 ani de la lansarea Pilonului 3, randamentul mediu al tuturor fondurilor fiind 6,1% pe an

30.06.2025, 09:16 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Aproximativ 900.000 de romani economisesc in prezent pentru o pensie privata facultativa (Pilonul 3), in timp ce alti 96.000 si-au primit deja banii din acest sistem dupa primii 18 ani de functionare efectiva, impliniti in cursul lunii mai 2025, potrivit calculelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania ( APAPR).

La finele lunii mai, cele 10 fonduri de pensii private de Pilon 3 administrau sume totale de aproape 6,1 miliarde lei, dupa ce au primit in administrare contributii brute de 5,2 miliarde lei si au facut plati de peste 850 de milioane lei, generand un castig total de aproape 1,7 mld. Lei pentru participanti, net de toate comisioanele percepute.

Randamentul mediu al tuturor fondurilor de Pilon 3 a fost de 6,1% pe an in cei 18 ani de functionare, peste inflatia medie de 4,6% pe an din aceeasi perioada.

"In ultimii 3-4 ani, interesul romanilor pentru pensiile facultative a crescut substantial, fapt reflectat in numarul record al celor care incep sa contribuie la Pilonul 3. Aceste evolutii, bazate pe cresterea veniturilor disponibile ale populatiei, dar si a increderii in pensiile private in general, ar putea fi stimulate suplimentar de majorarea deductibilitatii fiscale, de natura sa reduca pe termen lung presiunile asupra sistemului public de pensii", a precizat Radu Craciun, presedintele APAPR.

La Pilonul 3 de pensii facultative pot contribui toti salariatii sau cei care obtin alte venituri de natura profesionala, precum si angajatorii lor, care le pot vira contributii in contul personal ca parte a pachetului de beneficii extra-salariale. Contributiile sunt deductibile in limita a 400 de euro pe an, atat pentru angajati cat si pentru angajatori. Aceasta limita de deductibilitate este nemodificata de la 1 ianuarie 2009, perioada in care salariul mediu brut pe economie a crescut de 4,5 ori, spun reprezentantii fondurilor de pensii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare