![]() |
Crioterapia este aplicarea frigului în scopuri terapeutice. Poate acționa ca un analgezic, anestezic și antiinflamator. Este utilă în cazuri de entorse, inflamații și contuzii. În continuare, vom analiza ce este crioterapia, în ce constă și la ce se folosește.
01.07.2025, 19:04 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Ce este crioterapia la nivelul pielii? Potrivit Clinicii Universitare din Navarra (CUN), crioterapia este o procedura medicala care consta in aplicarea de frig extrem pentru a distruge tesuturi cutanate nedorite, potrivit EFE. Este utilizata frecvent pentru a elimina negi, a trata leziuni precanceroase sau, mai rar, pentru tratarea anumitor tipuri de cancer de piele. In ce consta procedura? CUN precizeaza ca aplicarea se face de obicei in cabinetul medicului. Se poate folosi un betisor cu vata impregnat cu azot lichid sau o sonda prin care circula acelasi agent. Procedura dureaza, de regula, mai putin de un minut. Desi este scurta, poate provoca disconfort. In unele cazuri, se aplica anestezie locala pentru a reduce durerea. Pentru ce se utilizeaza crioterapia? Eliminarea negilor comuni. Tratamentul leziunilor precanceroase, precum cheratoza actinica (solara). In anumite cazuri, pentru unele forme de cancer de piele. Totusi, este important de mentionat ca tesutul tratat nu poate fi analizat microscopic. Daca este necesara o examinare histopatologica, se face mai intai o biopsie. Riscuri si efecte secundare Ca orice tratament, crioterapia poate avea unele efecte adverse, potrivit CUN: Aparitia de basici sau ulceratii insotite de durere si posibila infectie. Modificari ale pigmentarii pielii tratate. Formarea de cicatrici daca inghetul patrunde prea adanc sau este prelungit prea mult. La ce sa te astepti dupa tratament? Este normal ca zona tratata sa se inroseasca si sa apara o basica la cateva ore dupa procedura. Poate avea o nuanta deschisa, rosiatica sau violacee. Durerea este de obicei usoara si poate dura pana la trei zile, conform CUN. Nu este necesara o ingrijire speciala in timpul recuperarii. Este suficient sa speli usor zona o data sau de doua ori pe zi si sa o mentii curata. Se recomanda acoperirea doar daca zona este frecata de haine sau expusa la traumatisme. In majoritatea cazurilor, se formeaza o crusta care cade singura in una pana la trei saptamani, in functie de zona tratata. Unele leziuni, cum ar fi negii, pot necesita mai multe sedinte. Cand trebuie consultat medicul? Clinica Universitara din Navarra recomanda sa mergi la medic daca: Apar semne de infectie, cum ar fi roseata, inflamatie sau secretii. Leziunea persista dupa vindecare sau nu se amelioreaza cu tratamentul.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.