×

Politic-Social

Copii pusi la munca si obligati sa ia parte la actiuni religioase de angajatii unei fundatii

Copii pusi la munca si obligati sa ia parte la actiuni religioase de angajatii unei fundatii

17.06.2024, 14:57 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Politistii Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Botosani, impreuna cu procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Botosani, au documentat activitatea infractionala a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului si supunerea la munca fortata sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmarita penal si pentru infractiunea de impiedicarea exercitarii libertatii religioase. Din actele de urmarire penala efectuate a rezultat ca, in perioada 2022 - 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundatii din municipiul Botosani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor masuri de ocrotire, pe care le-ar fi adapostit intr-un centru rezidential apartinand fundatiei, in scopul exploatarii prin munca, dar si pentru obtinerea si folosirea in interes propriu a unor donatii (cu precadere din strainatate) constand in sume de bani si bunuri", potrivit unui comunicat de presa.

Conform Politiei Romane, probele au scos la iveala ca atat persoana cercetata, in mod direct, cat si alte persoane (angajati ai fundatiei), ar fi aplicat fata de cinci persoane vatamate minore rele tratamente constand in agresiuni repetate fizice si psihice, exploatarea prin munca, in mod fortat, constrangerea minorilor sa stea in genunchi timp de cinci pana la opt ore, punandu-le astfel in primejdie grava dezvoltarea fizica, intelectuala si morala.

"Totodata persoana cercetata, folosindu-se de autoritatea pe care o avea fata de victime (institutionalizate in cadrul fundatiei) le-ar fi obligat sa ia parte, de mai multe ori pe saptamana, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte si sa indeplineasca anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. In cazul in care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supusi unor agresiuni fizice si psihice. In aceeasi perioada, doua dintre persoanele cercetate (fata de care s-a luat masura retinerii), ar fi transportat persoanele vatamate minore in diferite locatii din judetul Botosani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat sa presteze munci dificile, in folosul uneia dintre persoane, ce detinea functia de administrator al fundatiei si al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descarcarea tirurilor cu marfa, dezmembrarea unui acoperis, ridicarea si transportarea de materiale de constructii folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperisului unei bisericii, activitati de ingrijirea animalelor, montaj de pavele, s.a.)", se mentioneaza in comunicat.

Duminica au avut loc 8 perchezitii in judetul Botosani, fiind descoperite si ridicate mai multe mijloace de proba.

La aceeasi data, procurorii DIICOT Botosani au retinut, pentru 24 de ore, doua persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului si supunerea la munca fortata sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmarita penal si pentru infractiunea de impiedicarea exercitarii libertatii religioase.

De asemenea, fata de alte trei persoane cercetate pentru rele tratamente aplicate minorului a fost luata masura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Luni a fost sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Botosani cu propunerea de arestare preventiva a celor doi retinuti, pentru 30 de zile.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare