×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Furtuna Boris: 15 morti si un peisaj dezolant in Europa Centrala si de Est

Furtuna Boris: 15 morti si un peisaj dezolant in Europa Centrala si de Est

16.09.2024, 20:37 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Incepand de vineri, in Europa a plouat neincetat. Apele au umflat paraurile si raurile si au obligat mii de oameni sa isi paraseasca locuintele, uneori cu elicopterul, unii dintre ei refugiindu-se pe acoperisurile caselor sau ale masinilor. In plus fata de cele sapte decese inregistrate in Romania, Austria a anuntat doua noi decese, barbati in varsta de 70 si 80 de ani, dupa cel al unui pompier in ziua precedenta, conform AFP.

In Cehia, politia a confirmat ca o persoana s-a inecat si alte sapte sunt date disparute. Politia poloneza a raportat patru victime in regiunile afectate, in timp ce premierul Donald Tusk a anuntat un ajutor imediat de 235 de milioane de euro.

Peste tot au fost declarate catastrofe naturale, sute de mii de locuinte fiind fara electricitate sau apa, drumurile fiind blocate si transportul feroviar perturbat. Desi situatia meteorologica pare sa se imbunatateasca in mai multe locuri, solul ramane saturat, iar raurile ies din matca. In unele orase, cum ar fi municipalitatea poloneza Klodzko, apa incepe sa se retraga, dezvaluind distrugerea si dezolarea: strazi pline de resturi, ferestre sparte, stalpi de iluminat rupti. La doua ore de mers cu masina, orasul ceh Krnov a descoperit "un dezastru" in urma inundatiilor fara precedent. "Toate trotuarele sunt distruse, totul aici a fost daramat, este un cosmar", a declarat pentru AFP Eliska Cokreska, o pensionara: "Va dura o vesnicie sa repunem totul in ordine".

Mai la sud, in Austria, situatia "ramane dramatica", a avertizat Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul regiunii Austria Inferioara, in cadrul unei conferinte de presa. Douasprezece diguri s-au rupt, 13 comunitati sunt in continuare izolate de restul lumii si aproximativ 2.000 de persoane lucreaza pentru salvarea celor aflati in pericol.

La Viena, unde ploaia continua sa cada, patru linii de metrou sunt inca partial inchise, reteaua fiind amenintata de raul Wien si de canalul Dunarea care traverseaza capitala. Multi elevi nu au putut ajunge la scoala.

Ca si alte ambarcatiuni, o croaziera fluviala care trebuia sa ajunga la Budapesta este blocata la chei, cu 102 pasageri, in majoritate elvetieni, la bord, potrivit companiei elvetiene Thurgau Travel.

Potrivit expertilor, inundatiile provocate de ploile abundente vor creste in Europa Centrala si de Vest pe masura ce lumea se va incalzi cu o medie de 1,5C.

AFP mentioneaza si Romania, in special Galatiul. In Slobozia Conachi, este imposibil in acest moment sa se evalueze amploarea dezastrului, potrivit primarului Emil Dragomir, intervievat de AFP, care face apel la donatii pentru zecile de copii afectati. In satul vecin Pechea, primarul Mihai Mancila a declarat ca mai mult de o treime din comuna a fost devastata, "inclusiv terenuri agricole". "Acum, ca s-a retras apa, e doar noroi".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare