×

Accesează
contul existent

Politic-Social

George Simion vrea să dea jos Guvernul Bolojan cu o moțiune de cenzură

George Simion vrea să dea jos Guvernul Bolojan cu o moțiune de cenzură

George Simion anunță o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan exact în ziua în care AUR apare pe primul loc în sondaje, după măsurile fiscale adoptate de guvern.

07.07.2025, 15:51 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

George Simion, liderul AUR, a anuntat ca partidul sau va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan. Mesajul sau a fost publicat pe retelele sociale, iar in el a cerut sustinerea "poporului" pentru ca aceasta actiune sa aiba succes. Petrisor Peiu, seful senatorilor AUR, a explicat motivele pentru care formatiunea sa vrea aceasta motiune. Intre timp, Guvernul Bolojan isi asuma raspunderea in Parlament pentru primul pachet fiscal destinat reducerii deficitului bugetar. Masurile respective au fost aprobate vineri in sedinta de guvern. Plenul Parlamentului s-a reunit atat fizic, cat si online. Executivul a avut o noua sedinta la ora 13:30 pentru a adopta ultimele modificari, apoi s-a prezentat in Parlament pentru a-si angaja raspunderea. Aceasta sedinta are ca scop aprobarea formei finale a proiectului de lege, dupa ce au fost analizate amendamentele depuse de parlamentari, a precizat Guvernul. Anuntul vine chiar in ziua in care un sondaj INSCOP arata ca AUR se afla pe primul loc, cu peste 40% din intentiile de vot. PSD a coborat pe locul trei, in urma PNL. Atat AUR, cat si partidul lui Ilie Bolojan au inregistrat cele mai mari cresteri fata de alegerile din 2024. George Simion a facut referire si la o alta motiune de cenzura, depusa de europarlamentarul Gheorghe Piperea impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen. Presedinta Comisiei va infrunta joi un vot de neincredere in Parlamentul European. Intrebarea care apare acum este daca opozitia are dreptul sa depuna motiune de cenzura in timp ce Guvernul isi asuma raspunderea pentru masurile fiscale. Raspunsul se gaseste in articolul 113 din Constitutie, care reglementeaza motiunea de cenzura. Acesta prevede ca Parlamentul poate demite Guvernul daca adopta o motiune de cenzura. Daca aceasta este respinsa, "deputatii sau senatorii nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura", se arata in Constitutie. Totusi, AUR, SOS si POT au depus deja o motiune de cenzura in februarie, respinsa la acel moment. Insa acest lucru nu impiedica actualul demers, deoarece legea nu interzice depunerea unei noi motiuni in cazul in care Guvernul isi asuma raspunderea pentru un proiect de lege. Sesiunea ordinara a Parlamentului s-a incheiat la inceputul lunii iulie, iar urmatoarea incepe in septembrie. Cu toate acestea, seful Senatului a convocat o sesiune extraordinara in timpul vacantei parlamentare, pentru a adopta pachetul fiscal si proiectul privind varsta de pensionare a magistratilor. Curtea Constitutionala a decis, in 2020, ca "in fiecare sesiune extraordinara se poate depune cate o motiune de cenzura, indiferent de numarul si durata sesiunilor extraordinare convocate in decursul unui an". Atunci, CCR a analizat doar situatiile in care Parlamentul depune motiuni fara ca Guvernul sa isi asume raspunderea. Asadar, motiunea AUR poate merge mai departe.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare