×

Accesează
contul existent

Politic-Social

Judecătorii de la Curțile de Apel reacționează la atacurile publice asupra justiției

Judecătorii de la Curțile de Apel reacționează la atacurile publice asupra justiției

Judecătorii de la Curțile de Apel critică declarațiile publice care atacă sistemul judiciar, avertizând că acestea pot afecta dreptul la un proces echitabil și pot submina încrederea în justiție.

14.07.2025, 18:07 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Judecatorii de la Curtile de Apel din Romania au transmis un mesaj privind declaratiile din spatiul public privind statutul judecatorilor subliniind ca acesta poate avea consecinte "nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetatenilor la un proces echitabil". Printr-un comunicat de presa emis luni, presedintii Curtilor de Apel au condamnat discursul public "bazat pe manipulare si dezinformare, indreptat impotriva judecatorilor", subliniind ca aceste atacuri pot pot slabi puterea justitiei. In comunicat se arata ca "Primul Ministru al Romaniei, dl. Ilie Bolojan, a declarat in mod repetat ca: "Avem cateva realitati care nu pot fi contestate, avem o pensionare prea rapida a magistratilor, in general la 48 de ani". Acestia sustin ca varsta medie de pensionare a judecatorilor nu este de 48 de ani, ci se situeaza in jurul valorii de 54 de ani, iar legea actuala prevede cresterea progresiva a acestei varste la 60 de ani. In legatura cu salarizarea judecatorilor, in comunicat se arata ca "Salarizarea magistratilor este similara altor categorii bugetare", declarandu-se ca volumul de munca si conditiile din instante sunt extrem de solicitante si ca "Volumul de munca al unui judecator roman depaseste de pana la zece ori volumul din alte state europene". In ceea ce priveste increderea in justitie, datele Eurobarometrului arata ca aceasta se mentine la niveluri similare cu alte state europene, precum Italia si Spania, iar factorul principal de neincredere este interferenta politicului "In anul 2024, perceptia asupra independentei justitiei era buna si foarte buna pentru 52% din populatia generala si pentru 56% din companii. In 2025, procentele au scazut, in contextul campaniei electorale prelungite si a campaniei publice indreptate impotriva magistratilor, la 44% pentru populatia generala si 51% pentru companii, ramanand, chiar si in aceste conditii, la un nivel similar cu al altor state, precum Italia. Interferenta politicului si a guvernului in justitie este principalul factor de neincredere, conform datelor prezentate de Eurobarometru".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare