×

Accesează
contul existent

Externe

O navă din flota fantomă a Rusiei a părăsit apele Franței după două luni de imobilizare

O navă din flota fantomă a Rusiei a părăsit apele Franței după două luni de imobilizare

Consemnat în largul Franței timp de două luni din cauza sancțiunilor, un petrolier suspectat că transportă țiței rusesc, și-a reluat în mod neașteptat traseul, cu destinația Curaçao.

03.07.2025, 18:11 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Maisha, o nava din flota fantoma a Rusiei a stationat timp de doua luni in apele teritoriale franceze, intre insula Noirmoutier si Belle-Ile-en-Mer, fiindu-i interzis accesul intr-un port al Uniunii Europene, in baza sanctiunilor impuse Moscovei pentru a limita finantarea razboiului din Ucraina. Miercuri noaptea, motoarele tancului petrolier au repornit, marcand sfarsitul celor 67 de zile in care a fost consemnata in largul departamentului Loire-Atlantique. Nava de aproape 300 de metri, inregistrata sub pavilionul Antigua si Barbuda, se afla acolo din 20 mai 2025, avand la bord 29 de marinari filipinezi. Vasul a parasit apele franceze, indreaptandu-se spre Marea Caraibilor si este asteptat sa ajunga la Willemstad, capitala insulei Curacao, pe 15 iulie. Plecarea a fost neasteptata, "nicio ridicare a ancorei nefiind prevazuta", potrivit Le Figaro. Sindicatele din transporturi au intervenit in sprijinul echipajului Petrolierul, suspectat ca transporta titei rusesc, a fost inclus pe lista neagra a flotei fantoma a Moscovei, iar, in drum spre Danemarca, nava a primit interdictia de a acosta intr-un port al bloculuii comunitar. Consiliul UE a justificat masura prin necesitatea de a "restrange activitatea navelor care fac parte din flota fantoma de petroliere sau care contribuie la veniturile energetice ale Rusiei", pentru ca "Rusia este din ce in ce mai dependenta de aceste venituri pentru a-si finanta razboiul de agresiune ilegal impotriva Ucrainei". Vasul, construit in 2002, apartine companiei Seaserenity Shipping Ltd, cu sediul in Grecia, iar capitanul s-a aflat in contact, in ultimele zile, atat cu firma detinatoare, cat si cu prefectura maritima a Atlanticului. Cei care au suportat in mod direct consecintele au fost membrii echipajului. Ingrijorata de conditiile in care traiau marinarii, Federatia Internationala a Lucratorilor din Transporturi s-a implicat in acest caz. Geoffroy Lamade, unul dintre inspectorii federatiei, a informat ca echipajul nu fusese aprovizionat cu alimente si combustibil, iar situatia de la bord era critica. "Nu sunt nici traficanti, nici pirati, ci marinari care isi petrec viata pe apa, cu unicul scop de a-si hrani familia din Filipine. Ei nu au de ce sa fie implicati in probleme geopolitice".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare