×

Accesează
contul existent

Zf 24

Ofensiva tacuta a Poloniei: Cum intentioneaza Varsovia sa devina arsenalul Europei printr-o...

Ofensiva tacuta a Poloniei: Cum intentioneaza Varsovia sa devina arsenalul Europei printr-o explozie a productiei de munitie anti-rusa

30.06.2025, 14:24 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Polonia trece pe ofensiva in cursa inarmarii europene, anuntand o crestere spectaculoasa - de cinci ori - a productiei interne de munitie pentru obuziere, intr-un efort strategic de a-si consolida apararea in fata amenintarii rusesti si de a reduce dependenta de furnizorii externi de armament, informeaza Financial Times.

Ministrul polonez al activelor statului, Jakub Jaworowski, a declarat pentru FT ca gigantul industrial PGZ (Grupul Polonez de Armament), aflat sub control guvernamental, va primi in urmatoarele zile o finantare de 2,4 miliarde de zloti (aproximativ 663 milioane de dolari). Banii vor fi investiti in cresterea productiei de munitie de calibru mare - o lipsa considerata critica in arhitectura defensiva a tarii.

Planul vizeaza in special cresterea capacitatii de productie pentru proiectilele de 155 mm, standard NATO pentru obuziere, si cele de 120 mm, utilizate la tancuri. Aceste tipuri de munitie s-au dovedit vitale pe frontul din Ucraina, iar Polonia vrea sa se asigure ca nu va fi prinsa nepregatita intr-un eventual conflict viitor.

"Obiectivul nostru pe termen scurt este sa extindem semnificativ productia interna a acestui tip de munitie, sa eliminam dependenta de importuri si sa construim o baza nationala de armament sustenabila. Este una dintre prioritatile noastre strategice," a afirmat Jaworowski.

In prezent, PGZ produce aproximativ 30.000 de proiectile de calibru mare pe an, insa investitia recenta ar putea duce acest numar la 150.000-180.000 de unitati anual in urmatorii trei ani. Tot procesul de productie va avea loc exclusiv in Polonia, tocmai pentru a evita blocajele din lanturile externe de aprovizionare.

Desi Polonia este deja cel mai mare cheltuitor pentru aparare din NATO, raportat la PIB (alocand 4,7% in bugetul pe 2025), o mare parte din fonduri au mers pana acum spre achizitii din strainatate - in special din SUA si Coreea de Sud.

Guvernul condus de premierul Donald Tusk schimba insa directia: de la importuri costisitoare la productie locala, intr-un efort sincronizat cu initiativa europeana de a reduce dependenta militara fata de actorii externi.

Chiar daca alte companii de aparare europene - precum Rheinmetall din Germania - si-au intensificat deja productia, Polonia continua sa se confrunte cu deficite acute si intarzieri industriale, atragand atentia opiniei publice si presiunea politica asupra guvernului.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare