×

Accesează
contul existent

Externe

Pinot Noir-ul japonez suferă din cauza vremii extreme

Pinot Noir-ul japonez suferă din cauza vremii extreme

Schimbările climatice afectează tot mai mult podgoriile din nordul Japoniei, unde temperaturile în creștere și ploile de toamnă pun în pericol renumitul Pinot Noir.

13.10.2025, 14:37 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Temperaturile mai blande din insula nordica Hokkaido au permis cultivarea Pinot Noir-ului, un soi nobil si pretentios, asociat traditional cu regiunile reci din Franta. Considerat un succes neasteptat al viticulturii moderne, Pinot Noir-ul japonez din orasul Yoichi, situat pe aceasta insula, trece insa printr-o perioada dificila. Ceea ce candva era un climat ideal pentru strugurii sensibili s-a transformat, treptat, intr-un mediu instabil, cu veri tot mai calde si ploi abundente in timpul recoltarii. Potrivit Agentiei Meteorologice a Japoniei, citata de Reuters, vara 2025 a fost cea mai calduroasa din istorie, cu o medie de 22,1C intre iunie si august - cu 3C peste media ultimelor decenii. 500 de dolari o sticla de Pinot Noir de Yoiki "Este ca un montagne russe. Chiar cand am crezut ca am ajuns la temperaturile din Burgundia, anul acesta ne-am apropiat de cele din Bordeaux", a explicat proprietarul cramei Domaine Takahiko, Takahiko Soga, care a pus Yoichi pe harta vinurilor de top. In 2017, vinul Nana-Tsu-Mori Pinot Noir produs de crama Domaine Takahiko a fost inclus in meniul celebrului restaurant Noma din Copenhaga, unul dintre cele mai apreciate din lume. O sticla care costa odinioara 30 de dolari se vinde astazi in Japonia cu peste 500. Caldura si ploile, dusmanii soiului sensibil Pinot Noir-ul, cunoscut pentru sensibilitatea sa la variatiile climatice, se coace acum prea repede, acumuland prea mult zahar si pierzand aciditatea esentiala pentru echilibrul vinului. Iar ploile de toamna agraveaza problema: boabele crapa si putrezesc inainte de recoltare. "In toamna aceasta, ne-a luat o vesnicie sa culegem pentru ca a trebuit sa indepartam fiecare boaba afectata, una cate una", a relatat unul dintre primii fermieri din zona ce au plantat Pinot Noir. Pe langa caldura excesiva si umiditatea ridicata, fermierii se confrunta cu un nou inamic: pasarile. Odata cu scaderea resurselor naturale din padurile din apropiere, stoluri tot mai mari se indreapta spre vii, distrugand recoltele: "Sunetul petardelor folosite pentru a le speria este acum nelipsit in Yoichi". Conform datelor Indexului Winkler, care masoara cantitatea de caldura acumulata in timpul sezonului de vegetatie, Yoichi a trecut, din 2023 pana in prezent, din categoria rece in categoria moderata, mai potrivita pentru soiuri robuste ca Merlot sau Cabernet Sauvignon decat pentru Pinot Noir. Adaptare prin colaborare Primarul Keisuke Saito a semnat un "acord al vinului" cu comuna franceza Gevrey-Chambertin din Burgundia, pentru a face schimb de experienta privind adaptarea podgoriilor la noile realitati climatice. La randul sau, Domaine Takahiko a construit o pivnita subterana cu 100 de butoaie, pentru a proteja vinul de variatiile de temperatura si umiditate. Fara sa renunte inca la pasiunea pentru Pinot Noir, fermierii testeaza si noi soiuri mai rezistente: "Varietati ca Merlot sau Syrah ar putea fi viitorul nostru". Un avertisment si pentru viticultorii romani Pentru producatorii de vin din Romania, mai ales cei din Transilvania si Dealu Mare, povestea din Yoichi este o lectie de adaptare. Pinot Noir-ul romanesc, la randul lui dependent de climatul racoros, ar putea fi afectat in anii urmatori de aceleasi tendinte: veri mai lungi si mai fierbinti, ploi bruste in septembrie si o presiune crescuta a bolilor vitei de vie. Studiile climatice recente arata ca mai multe regiuni viticole din Romania experimenteaza cresteri ale temperaturilor si modificari ale distributiei precipitatiilor, ceea ce pune presiune asupra viei si calitatii strugurilor. Si, la fel ca japonezii, viticultorii romani ar putea fi nevoiti sa-si regandeasca strategiile - de la infrastructura de depozitare pana la alegerea soiurilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare