×

Accesează
contul existent

Politic-Social

In plin conflict cu muzeografii, premierul Ciolacu este invitat la inaugurarea Muzeului de Istorie...

In plin conflict cu muzeografii, premierul Ciolacu este invitat la inaugurarea Muzeului de Istorie Siret "Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina

16.05.2024, 12:51 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pe 23 mai, in orasul Siret din judetul Suceava, localitate aflata la granita cu Ucraina, se va inaugura Muzeul de Istorie Siret "Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina". Muzeul va fi deschis de Muzeul National al Bucovinei, cu sediul la Suceava, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Suceava.

Intrebat ce va contine acest muzeu, directorul Muzeului National al Bucovinei, doctorul in istorie Emil Ursu a declarat: "Zorii istoriei la Siret, prima sala, Siretul - capitala a Moldovei, sala cu numarul 2, Siretul in perioada moderna, cealalta sala, in urmatoarea sala Siretul in secolul al XIX-lea, un interior orasenesc, apoi sala personalitatilor siretene, urme ale vietuirii evreilor in Bucovina, Holocaustul din Bucovina, Siretul in cartografia austriaca, piese celebre descoperite in zona Siretului si in subsol plecarea evreilor din Romania, o pagina uitata. Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina, care face parte din expozitia permanenta, este de fapt organizat in curtea exterioara a muzeului. Este un zid pe care sunt amplasate placute cu numele a peste 51.000 de evrei, victime in Transnistria. Pentru Bucovina, eu vorbesc strict pentru Bucovina, lucrurile sunt ca la manual, cu hotarari ale Consiliului de Ministri, cu datele clare cand evreii trebuiau ridicati, stransi si dusi in Transnistria, si asa mai departe. De asemenea, sunt cifre destul de clare vizavi de cate persoane s-au mai intors. Si din diferenta putem intelege ce s-a intamplat. Este foarte adevarat, in acelasi timp, ca in Bucovina au existat si oameni care au sprijinit atat cat au putut ei populatia evreiasca".

Referitor la opiniile pro si contra referitoare la aceasta pagina de istorie, domnul Ursu a declarat: "Eu raman la ideea ca un popor care-si recunoaste greselile poate merge mai departe. Unul care mereu se ascunde dupa degete, din pacate, ramane la stadiul la care se afla in acel moment, nu poate evolua. Or, daca ne uitam in Romania, si vorbim de istoriografia noastra, cu toate riscurile, imi asum ce spun, noi inca am ramas pasoptisti. Noi n-am inteles ca suntem, sau o parte dintre noi, nu toata lumea, n-am inteles ca acest popor a evoluat. Romania este un stat de sine statator, cu granite recunoscute international, care deja a facut istorie, care a contat in istorie si ca atare noi trebuie sa mergem mai departe. Daca o sa ramanem cantonati mereu in acea paradigma, cum ca noi suntem cei mai buni, cei mai drepti, cei mai frumosi si mereu cineva vine si ne ia resursele, ne toaca, ne traumatizeaza, nu s-o putem evolua".

Intrebat cine se numara printre invitati la inaugurarea Muzeului de Istorie Siret "Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina", Emil Ursu a afirmat: "Noi am facut o serie de invitatii, Consiliul Judetean Suceava a facut o alta serie de invitatii. Consiliul Judetean Suceava i-a invitat pe presedintele Senatului, pe premierul Romaniei si pe presedintele Romaniei". Domnul Ursu a mai spus ca au fost trimise invitatii si pe adresa unor ambasade, cum ar fi cele ale Israelului, Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Frantei si Ungariei, si ca la Siret este asteptat si Alexandru Avram, directorul arhivelor de la Yad Vashem.

Pe 14 mai a avut loc sedinta solemna a Parlamentului Romaniei dedicata Zilei Solidaritatii si Prieteniei dintre Romania si Statul Israel. Intr-un mesaj video, premierul a spus ca, de-a lungul istoriei comune, legaturile de solidaritate dintre cele doua popoare nu au incetat sa se dezvolte, indiferent de regimurile care au condus cele doua state si de perioadele dificile cu care s-au confruntat.

Deranjat ca mai multe muzee din tara refuza sa participe, pe 18 mai, la "Noaptea Muzeelor", angajatii acestora fiind nemultumiti de salarii, premierul Marcel Ciolacu a lansat o serie de critici. Premierul a declarat pe 15 mai: "Am avut o discutie cu doamna ministru a Culturii. Si eu sunt nemultumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap sa boicotez niste copii sa viziteze muzeele. Fac apel la dansii sa isi faca serviciul pentru care sunt angajati. La un asemenea santaj eu nu voi raspunde. Calea cea mai corecta este sa ne asezam la masa in perioada urmatoare si dansii sa isi faca slujba pentru care sunt platiti. Inteleg ca este an electoral, ca sunt nemultumiri, dar trebuie sa avem si un dialog, si nu-mi aduc aminte sa nu fi stat la masa, decent, de vorba, cu vreo categorie de bugetari".

Muzeul National al Bucovinei, cu toate institutiile din subordine, printre care Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean si Muzeul de Istorie Suceava, nu participa la "Noaptea muzeelor". Emil Ursu a spus ca in protest sunt angrenate marile muzee "in proportie de 90%".

Referitor la afirmatiile premierului, directorul Muzeului National al Bucovinei a spus: "In mod eronat, primul ministru atrage atentia ca noi trebuie sa muncim pentru ce suntem platiti. Noi muncim pentru timpul pentru care suntem prost platiti, insa ne facem treaba. Programul de vizitare la cele mai multe muzee din Romania este 10.00-18.00, or <Noaptea Muzeelor> se intampla dupa ora 18.00. Asa cum bine se stie, 18 mai este Ziua Muzeelor, iar aceasta idee cu <Noaptea Europeana a Muzeelor> a plecat din Franta. Si, repet, se face pe timpul lucratorilor. Este bucuria noastra de a primi oaspeti. Mai vreau sa fac o precizare. S-a spus ca, vai de mine, copiii vor fi vaduviti. Gresit! La <Noaptea Muzeelor> publicul majoritar nu este din randul copiilor, pentru ca este tarziu. Este, de regula, din randul, sa spunem, adolescentilor si oamenilor maturi".


Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare