![]() |
17.12.2025, 11:42 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Cresterea in gospodaria proprie a porcului face parte dintr-o complexa ecuatie economica si culturala romaneasca, iar preferinta consumatorilor romani pentru acesta e clar superioara oricarei alte optiuni. Porcul de ferma este o solutie pentru cine nu are un furnizor local. Sunt realitati simple, aparent, insa, intr-un context economic tot mai dificil, cresterea porcului devine o provocare tot mai mare si nici nu mai conteaza daca esti crescator privat sau ferma. Este greu, oricum. Porcul de gospodarie, lordul din lumea porcilor In gospodaria privata, cresterea porcului presupune o perioada de ingrasare de minimum 9 - 12 luni, iar alimentatia porcului este bazata pe cereale fara adaosuri proteice sau vitaminice industriale - ceea ce confera carnii o savoare superioara, cu dezavantajul clar la timp, munca zilnica si cheltuieli. La fermele comerciale, perioada de ingrasare a porcului dureaza doar 90 - 110 zile, timp in care furajarea este intensa, cu un control sanitar strict si costuri optimizate prin volum. Diferenta de timp este majora, iar impactul se vede in pret, dar si in calitatea produsului final. Porcul de ferma, bun si el, in lipsa de ceva mai bun In fermele comerciale, purcelul pentru ingrasare cantareste aproximativ 20 - 25 kg si costa in jur de 58 de euro, adica aproape de 300 de lei. In gopodaria privata, purcelul cumparat are doar 10 - 15 kg, iar pretul lui variaza intre 400 si 500 de lei, in functie de sezon si cerere. Este evident, deci, ca purcelul provenit din gospodarie e semnificativ mai scump, iar durata de crestere (dubla fata de cea a purcelului de ferma) genereaza cheltuieli suplimentare ce nu pot fi compensate prin economie de scara. Cheltuieli zilnice, de intretinere Peste 65.000 de porci sunt crescuti anual in gospodarii pentru consum propriu sau vanzari limitate, mai ales in perioada de dinaintea Craciunului. Greutatea optima de sacrificare este de 150 de kg, care asigura atat carne, cat si slanina pentru conservare. Furajarea zilnica a porcului de gospodarie ii costa pe oameni 11,6 lei / zi, pe o perioada de 210 zile, la care se adauga costul initial al purcelului, tratamentele profilactice si munca zilnica. Consumatorii se uita mai intai la pret si pe urma la calitate Cu aceste date la dispozitie, un pret corect al porcului crescut traditional ar trebui sa fie intre 15 si 19 lei/kg in viu. Chiar daca diferenta de gust dintre porcul crescut in gospodarie si cel crescut in ferma este evidenta (in favoarea porcului de gospodarie), consumatorii tind sa prefere pretul calitatii carnii. Cum necanismele de sprijin ale statului sunt slabe sau inexistente, nu se poate vorbi de o relatie echilibrata dintre crescatori si procesatori, atat porcul de batatura, cat si pentru cel de ferma, iar, pe termen mediu si lung, cresterea porcului, in orice fel de situatie, devine un demers nerentabil.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.