×

Accesează
contul existent

Cultura si divertisment

Sucul de portocale afectează mii de gene din celulele imunitare

Sucul de portocale afectează mii de gene din celulele imunitare

03.12.2025, 09:34 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

David C. Gaze, specialist in patologie chimica la Universitatea Westminster, a explicat in publicatia The Conversation complexitatea modului in care compusii din citrice actioneaza asupra organismului, bazandu-se pe rezultatele unor studii clinice. Un experiment a implicat administrara zilnica a 500 ml de suc de portocale pur timp de doua luni. La finalul studiului, s-a constatat o diminuare a activitatii genelor asociate inflamatiei, precum NAMPT, IL6, IL1B si NLRP3. De asemenea, gena SGK1, implicata in reglarea sodiului la nivel renal, a manifestat o activitate redusa. In acest caz, fiind deja facute observatii anterioare despre efectul benefic al sucului de portocale asupra tensiunii arteriale. Aceste beneficii sunt in mare parte atribuite hesperidinei, un flavonoid prezent in citrice, cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Cercetarea sugereaza ca hesperidina ar putea influenta si mecanisme precum reglarea colesterolului si metabolismul zaharului. Constitutia fizica si sucul de portocale Studiile au evidentiat si diferente in raspunsul organismului in functie de greutatea corporala. Persoanele supraponderale au inregistrat modificari mai semnificative la nivelul genelor legate de metabolismul grasimilor, in timp ce persoanele cu o greutate normala au prezentat schimbari mai marcate in genele asociate inflamatiei. Impact pozitiv asupra colesterolului, rezistentei la insulina si microbiomului O meta-analiza a 15 studii, reunind 639 de participanti, a sugerat ca un consum regulat de suc de portocale poate contribui la scaderea rezistentei la insulina si a nivelului de colesterol LDL ("rau"). Alte cercetari au indicat o usoara scadere a tensiunii arteriale si o crestere a colesterolului HDL ("bun"). Mai mult, un alt studiu, bazat pe analize metabolice, a relevat capacitatea sucului de portocale de a influenta utilizarea energiei de catre organism. De asemenea si a capacitatii de a modifica compozitia florei intestinale. Participantii care au consumat suc de portocale rosii timp de o luna au prezentat o crestere a bacteriilor intestinale producatoare de acizi grasi cu lant scurt, asociati cu o tensiune arteriala sanatoasa si un nivel redus al inflamatiei. Sucul de portocale si beneficiile pentru sanatatea vasculara In randul persoanelor cu sindrom metabolic, consumat constant, sucul de portocale a condus la o imbunatatire a functiei endoteliale. Aceasta este cruciala pentru elasticitatea vaselor de sange. De asemenea, un studiu efectuat pe angajatii unei fabrici de suc din Brazilia a raportat niveluri mai scazute de apo-B, un indicator al particulelor de colesterol legate de riscul de infarct miocardic.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.



Articole asemanatoare