![]() |
13.12.2025, 01:19 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Tensiunea arteriala este o functie vitala a organismului, care ajuta la circulatia sangelui. Masurarea tensiunii arteriale indica presiunea din interiorul arterelor, vasele de sange care transporta sangele de la inima catre restul corpului. Atunci cand tensiunea arteriala este constant ridicata, aceasta devine un factor de risc pentru boli cardiace si accident vascular cerebral. Hipertensiunea (tensiunea arteriala ridicata) este numita "ucigasul tacut", deoarece de obicei nu prezinta simptome. In 2023, tensiunea arteriala ridicata a fost cauza principala sau secundara a 664.470 de decese in Statele Unite. Desi genetica poate juca un rol in tensiunea arteriala, stilul de viata are, de asemenea, o influenta puternica. Lipsa activitatii fizice constante, stresul, alcoolul si fumatul au toate efecte negative asupra tensiunii arteriale. Un alt aspect important este dieta, potrivit EatingWell. Rolul sodiului si al potasiului in organism De exemplu, sodiul este un nutrient necesar care ajuta la reglarea echilibrului de lichide din organism. Dar, atunci cand este consumat in exces, sodiul poate creste riscul de hipertensiune arteriala. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au descoperit ca sodiul nu este singurul vinovat. Potasiul contracareaza sodiul, ajutand la eliminarea excesului de sodiu din organism, deci este mai degraba vorba despre raportul potasiu-sodiu. Studiul a fost realizat in Japonia la o companie care avea doua cantine care serveau pranzul. Studiul a inclus 166 de participanti (102 barbati si 64 de femei cu varsta medie de 44 de ani) care erau angajati ai companiei si luau pranzul in mod regulat intr-una dintre cele doua cantine. Studiul a fost impartit in doua perioade de patru saptamani: o perioada de interventie si o perioada de control. Jumatate din grup a participat mai intai la perioada de interventie si apoi la cea de control, iar jumatate a participat mai intai la perioada de control si apoi la cea de interventie. Cum a fost conceput studiul In timpul perioadei de interventie, participantilor li s-au servit alimente cu condimente cu continut scazut de sodiu si ridicat de potasiu, inclusiv un inlocuitor de sare care continea 75% clorura de sodiu si 25% clorura de potasiu. Deoarece acesta a fost un studiu japonez, alimentele erau comune in cultura japoneza, inclusiv supa miso si taitei. Desi lactatele nu sunt atat de comune in cultura japoneza, ele sunt convenabile si o sursa buna de potasiu. Din acest motiv, cantinele au fost aprovizionate cu lapte si iaurt in perioada de interventie, iar participantii au fost instruiti sa aleaga un produs lactat pentru fiecare pranz de lucru, pe langa alegerea unui meniu cu continut scazut de sodiu si bogat in potasiu. Pentru celelalte mese - micul dejun si cina - si pentru weekenduri, participantii au fost instruiti sa manance alimentele obisnuite, fara restrictii. Acest principiu s-a aplicat si tuturor meselor din perioada de control de patru saptamani. In afara de sex si varsta, au fost colectate date minime la inceputul studiului si pe parcursul perioadei de studiu. Acestea includeau indicele de masa corporala (IMC), tensiunea arteriala, nivelurile de sodiu si potasiu din urina si mesele consumate la cantina. Participantii au dezvaluit, de asemenea, daca erau fumatori actuali, fosti fumatori sau nefumatori, care era consumul lor obisnuit de lactate, daca urmau in prezent o dieta saraca in sare si daca luau medicamente pentru hipertensiune arteriala. Ce au observat cercetatorii Cercetatorii au descoperit ca, dupa perioada de interventie, care a inclus mese cu continut scazut de sodiu si ridicat de potasiu, raportul sodiu-potasiu al participantilor era mai favorabil, sodiul urinar fiind mai scazut, iar potasiul semnificativ mai ridicat. Acest lucru este important, deoarece un raport sodiu-potasiu dezechilibrat a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arteriala.9 Modificarea raportului sodiu/potasiu a fost asociata cu modificarea tensiunii arteriale: posibilitatea unei abordari la nivel de populatie pentru reducerea raportului sodiu/potasiu in cadrul controalelor medicale. Acest studiu sugereaza ca reducerea aportului de sodiu si cresterea aportului de potasiu prin condimente si lactate poate avea un efect pozitiv asupra raportului sodiu-potasiu, care a fost asociat cu tensiunea arteriala. Alimentele bogate in potasiu nu se limiteaza doar la lactate. Luati in considerare si adaugarea mai multor fructe, legume, nuci, leguminoase si somon in dieta. Legumele cu frunze verzi, bananele, cartofii, avocado, cartofii dulci, dovleacul, morcovii si rosiile sunt unele dintre fructele si legumele cu cel mai ridicat continut de potasiu. Desi prea multa sare, care contine sodiu, poate creste tensiunea arteriala, aceasta ajuta si la imbunatatirea gustului alimentelor. Reducerea progresiva a cantitatii de sare din retete si de la masa va ajuta organismul sa se adapteze la gustul mai putin sarat in timp.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.