×

Accesează
contul existent

Economic

Vicepresedinte BCE: Pietele subestimeaza riscurile geopolitice, in timp ce se apropie alegerile

Vicepresedinte BCE: Pietele subestimeaza riscurile geopolitice, in timp ce se apropie alegerile

17.05.2024, 08:13 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Perspectivele macroeconomice ale Europei sunt mai bune, dar este posibil ca pietele sa subestimeze potentialul de destabilizare brusca din cauza geopoliticii, a declarat joi vicepresedintele Bancii Centrale Europene.

"Vorbim despre ciclul electoral care va avea loc nu doar in SUA, ci si in Europa. Si, simultan, ne referim la riscurile geopolitice. Cred ca, stiti, pietele subestimeaza uneori impactul potential al riscurilor geopolitice care exista", a declarat Luis de Guindos pentru CNBC .

Pietele sunt bune la calibrarea riscurilor financiare si economice, dar se straduiesc sa incorporeze dimensiunea distincta a riscului geopolitic, care este adesea privit ca un binar de tipul "totul sau nimic", a spus el.

Pietele bursiere din Europa si SUA au urcat la niveluri record in acest an, trecand peste impactul razboaielor in curs de desfasurare din Orientul Mijlociu si Ucraina si o serie de alegeri in care jumatate din populatia adulta a lumii va merge la vot.

BCE a publicat joi cel mai recent raport privind stabilitatea financiara, in care se arata ca stabilitatea financiara a zonei euro s-a imbunatatit datorita unor perspective economice mai bune si a scaderii inflatiei.

Riscurile geopolitice prezinta "riscuri considerabile de scadere", a avertizat BCE in raport. Riscurile raman "ridicate" avand in vedere factori precum cresterea costurilor serviciului datoriei, semnele ca profiturile bancare au atins un nivel maxim si declinul actual al sectorului imobiliar comercial.

Raportul atribuie revenirea de pe pietele financiare asteptarilor analistilor cu privire la reducerea ratei dobanzii de catre marile banci centrale in acest an.

De Guindos a declarat ca BCE nu a luat in calcul niciun rezultat concret in ceea ce priveste rezultatele alegerilor, dar ca, in general, acestea prezinta posibilitatea unei fragmentari suplimentare a economiei globale.

Vicepresedintele BCE a remarcat o crestere a tarifelor si punerea in aplicare a unor masuri protectioniste din partea unor tari. "Acest lucru va da nastere la o fragmentare in ceea ce priveste comertul, in ceea ce priveste cresterea economica, iar acest lucru va reduce cresterea potentiala a economiei globale", a spus el. "Acest lucru se adauga la factorii de risc din Ucraina si din Orientul Mijlociu".

O corectie brusca a pietei reprezinta o "potentiala vulnerabilitate", a avertizat De Guindos.

"Acesta este un risc pe care trebuie sa il luam in considerare atunci cand privim inainte. Si acesta este elementul pe care nu il puteti ignora, nu puteti trece cu vederea acest impact potential care ar putea afecta aversiunea fata de risc, atragerea riscului, preturile materiilor prime, cresterea, cresterea generala a economiei globale", a adaugat vicepresedintele BCE.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare