![]() |
10.07.2025, 11:59 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Aproximativ 200-300 de manageri participa intr-un an la un program MBA sau Executive MBA in Romania, de peste doua ori mai putini decat ar fi necesar pentru a sustine progresul economic, arata cele mai recente date si informatii analizate de catre Bucharest Business School, scoala de afaceri din cadrul ASE.
Atingerea pragului de 750 de manageri/an in programe de MBA ar fi un prim pas esential pentru alinierea la ritmul european de adaptare si dezvoltare manageriala.
Datele confirma statisticile Eurostat care arata ca Romania se afla pe ultimele locuri intre tarile europene in ceea ce priveste formarea continua a adultilor cu varse intre 25-64 de ani, in special in programe acreditate sau certificate de tip MBA. Doar 8,9% dintre angajatii romani au participat anul trecut la activitati de perfectionare profesionala, fata de o medie de 28% in UE, ceea ce evidentiaza o vulnerabilitate strategica a economiei romanesti: lipsa investitiilor consistente in dezvoltarea capitalului uman la nivel de leadership.
"Romania are nevoie de cel putin 500-750 de manageri care, in fiecare an, sa isi asume parcursul exigent al unui MBA - cu toate resursele implicate: timp, bani si efort - pentru a deveni lideri mai eficienti si mai adaptati cerintelor economiei moderne", a declarat Vasile Alecsandru Strat, Decan al Bucharest Business School.
El subliniaza ca nu este vorba doar despre atragerea unor candidati de top in programele existente, ci despre extinderea exponentiala a acestei piete, pentru a raspunde realitatilor economice actuale.
"Pentru a intelege dimensiunea reala a decalajului, este suficient sa ne comparam cu Polonia: desi economia lor este de doar 2,5 ori mai mare decat a noastra, piata lor de MBA atrage anual circa 1.500 de manageri", a precizat Vasile Alecsandru Strat.
In opinia lui, in acest context, accesarea programelor de MBA trebuie sa devina o prioritate pentru departamentele de Resurse Umane din mediu de business local. Astfel de programe de dezvoltare accelerata reprezinta instrumente esentiale pentru companiile care doresc sa atraga, sa pastreze specialisti de top si sa raspunda noilor tendinte din piata muncii, unde retentia angajatilor nu mai este determinata exclusiv de un pachet salarial competitiv.
Potrivit datelor Bucharest Business School, absolventii programului de MBA Romano-Canadian inregistreaza, in medie, cresteri salariale de peste 30% in sase luni. In aceeasi perioada, aproape o treime dintre participanti sunt promovati in pozitii de conducere sau aleg sa isi lanseze propriile afaceri.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
11.07.2025, 19:28