×

Accesează
contul existent

Eveniment

Cand intra in vigoare modificarile fiscale publicate de guvern. "Cele mai multe masuri intra in...

Cand intra in vigoare modificarile fiscale publicate de guvern. "Cele mai multe masuri intra in vigoare dupa 1 ianuarie. Acum, cand ajungem cu funia in jurul gatului, este posibil sa avem o surpriza."

21.09.2023, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Cele mai multe prevederi din pachetul de masuri fiscal-bugetare publicat de guvern ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2024, asa cum sunt actualele prevederi ale Codului fiscal. De altminteri, guvernul preconizeaza ca banii la buget pe partea de venituri, deci din masurile fiscale, vor incepe sa vina din 2024.

Cu toate acestea, este de parere fiscalistul Emilian Duca, pot aparea si surprize: "Cele mai multe masuri intra in vigoare dupa 1 ianuarie. Acum, cand ajungem cu funia in jurul gatului, este posibil sa avem o surpriza."

Regula generala este ca modificarile la Codul fiscal trebuie sa intre in vigoare la minimum sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial. In cazul in care este vorba de modificari de taxe, impozite sau anularea de facilitati fiscale, asa cum este o buna parte din pachetul de masuri in cauza si nu este un termen predilect pentru intrarea in vigoare, masurile incep sa aiba efect de la 1 ianuarie anul viitor. Practic, in situatia de fata, explica Duca, pachetul fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024. Pe de alta parte, cele mai multe prevederi din pachetul pentru economii la buget si pachetul pentru combatere a evaziunii fiscale ar intra in vigoare la trei zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

"Partea fiscala intra de la 1 ianuarie, dar modificarile legate de cheltuielile bugetare ar trebui sa intre in vigoare mai repede. Pentru ca aceasta lege pentru care si-ar asuma raspunderea guvernul contine trei segmente importante: masuri fiscale directe, al doilea se refera la cheltuielile bugetare si modul de cheltuire a banilor. A treia sectiune, cea mai importanta din punctul meu de vedere, se refera la masuri de combatere a evaziunii fiscale, dar de fapt sunt restrictii care sunt tot pentru mediul privat", mai spune Emilian Duca.

Cu toate acestea, guvernul a publicat, in aceeasi zi cu pachetul de masuri fiscal-bugetare, un proiect de lege pentru modificarea articolului 4 din Codul fiscal, care se refera la termenele de intrare in vigoare. Conform proiectului in cauza, se adauga o exceptie la regula celor sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial, daca deficitul bugetar este mare sau de la regula intrarii in vigoare la 1 ianuarie anul viitor.

"Se modifica situatiile de exceptie, adica cateva circumstante care pot permite ca modificarile sa intre in vigoare mai devreme, in termen de 15 zile", explica Duca.

Nu este clar insa pe care modificari le-ar vrea guvernul sa intre in vigoare mai repede decat termenul din legislatia actuala, dar in proiectul de lege se mentioneaza ca pot intra mai repede in vigoare "Modificarile si/sau completarile prin care se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, in situatii extraordinare de procedura de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor UE si a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european".

Guvernul isi da voie singur: Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care aduce exceptii noi la legea care prevede un minim de sase luni de la publicarea modificarilor fiscale pana la intrarea in vigoare

¬ Guvernul a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care modificarile la Codul fiscal pot fi anuntate si cu mai putin de sase luni inainte de a intra in vigoare, in anumite conditii, conform unui document publicat de Ministerul de Finante. Actuala lege prevede un termen de minim sase luni pentru ca mediul de business sa poata asimila modificarile fiscale

¬ "Se propune modificarea dispozitiilor Codului fiscal in sensul flexibilizarii conditiilor actuale din Codul fiscal care restrictioneaza posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminarii sau se reducerii facilitatilor existente, a caror intrare in vigoare sa fie prevazuta la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta.

¬ In acest sens, se propune introducerea unei exceptii de la regulile actuale prevazute la art. 4 din Codul fiscal, conform careia, in situatii extraordinare de deficit bugetar, sa poata fi efectuate modificari sau completari. Proiectul de lege vine in contextul in care guvernul a publicat in aceeasi zi un proiect de 82 de pagini de taxe noi si cresteri de taxe, care ar urma sa intre in vigoare fie odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial, fie de la 1 ianuarie 2024. In aceste conditii, termenul de sase luni prevazut de actuala lege ar fi incalcat de catre guvern, asa ca executivul schimba legea.

¬ "Masura propusa prin acest proiect poate avea impact asupra mediului de afaceri, avand in vedere ca va permite ca modificarile aduse Codului fiscal sa intre in vigoare intr-un termen mai scurt decat cel prevazut in prezent de lege", admit artizanii proiectului. Razvan Botea

Principalele cinci modificari care intra in vigoare la 1 ianuarie 2024:

¬ Eliminarea scutirilor de impozit pe venit la IT, constructii si agro pentru salarii mai mari de 10.000 de lei brut

¬ Toata lumea plateste contributii sociale (erau exceptati agricultorii si constructorii)

¬ Impozit minim pe cifra de afaceri la companii cu afaceri mai mari de 50 mil. euro

¬ Impozit suplimentar de 1% din venituri aplicat bancilor

¬ Modificarea regimului microintreprinderilor.

Principalele masuri care intra in vigoare la trei zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial:

¬ Numarul total al functiilor de secretari de stat, consilieri, subsecretari vicepresedinti se reduce pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%;

¬ Numarul de posturi vacante, neocupate, fara personal incadrat, din statele de functii aprobate potrivit legii la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se desfiinteaza;

¬ Plafonarea sporurilor de conditii vatamatoare pentru angajatii din domeniul public la 15% din salariul brut lunar.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare