×

Burse

Cat a castigat consortiul de listare al Premier Energy: brokerii a luat 18,6 mil. lei, iar ceilalti...

Cat a castigat consortiul de listare al Premier Energy: brokerii a luat 18,6 mil. lei, iar ceilalti consultanti au primit 28,4 mil. lei

20.05.2024, 17:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Consortiul de listare al furnizorului si distribuitorului de energie electrica si gaze naturale Premier Energy a primit 47 de milioane de lei in urma incheierii ofertei de 700 mil. lei, din care emitentului ii revin aproximativ 33 mil. lei, potrivit informatiilor publicate la Bursa de Valori Bucuresti de Wood & Company Financial Services.

"Ofertantii, reprezentati de Premier Energy Plc si de Emma Alpha Holding Ltd, au suportat onorarii juridice si contabile, costuri de listare, comisioane ale Sindicatului de intermediere si alte costuri de emitere si de consultanta de aproximativ 47 milioane RON, din care Emitentului ii revin aproximativ 33 milioane RON", se arata in raport.

Cheltuielile totale suportate de catre Premier Energy Plc si de catre Emma Alpha Holding Ltd se vor determina ulterior in baza facturilor emise in baza prevederilor contractuale, dupa finalul perioadei de stabilizare, putand fi semnificativ diferite de sumele bugetate.

Wood mai anunta ca brokerilor le-ar reveni 18,6 mil. lei. Citigroup, UniCredit Bank (Sucursala Milano) si Wood & Company au actionat in calitate de coordonatori globali comuni in legatura cu oferta. Alpha Bank Romania S.A. si BT Capital Partners S.A. au fost detinatori comuni ai Registrului de Subscrieri.

"Comisioane incasate de Sindicatul de intermediere: la data decontarii ofertei, au fost retinute comisioane de intermediere de 18,6 milioane RON din valoarea ofertei. Restul comisioanelor se vor factura si achita ulterior in baza facturilor emise de catre sindicatul de intermediere conform prevederilor contractuale", scrie Wood.

Suma totala estimata a fi incasata de ofertant dupa plata tuturor cheltuielilor este de circa 648 mil. lei, incluzand optiunea de supra-alocare. Procentul reprezentat din suma estimata a fi obtinuta este de circa 93%. In particular, circa 451 mil. lei vor fi incasati de catre Premier Energy Plc si circa 198 mil. lei vor fi incasati de catre Emma Alpha Holding Ltd, incluzand optiunea de supra-alocare.

EMMA Holding il are ca principal investitor si actionar pe miliardarul ceh Jiri Smejc, CEO-ul PPF, cel mai mare fond de investitii din regiune, care, printre alte active, detine si PRO TV in Romania.

Cehii de la Premier Energy (simbol bursier PE) au atras 700 mil. lei intr-o saptamana de la investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti intr-o oferta de listare prin care au vandut 36 milioane de actiuni (inclusiv cu optiunea de supra-alocare de 4,7 mil. actiuni). Nu au fost realocari intre transe si nici suplimentari ale ofertei (numarul de actiuni vandute se putea majora cu pana la 20% intr-un scenariu intitulat de companie "scenariul tranzactiilor suplimentare").

Indicele de alocare in cadrul ofertei de listare pentru o companie care se pregateste sa se listeze la un multiplu P/E (price earning ratio - n. red.) de circa 6 ori profitul net este de 0,125, ceea ce inseamna ca la 1.000 de actiuni subscrise un investitor primeste intr-un final 125 de actiuni si restul banilor inapoi in conturi.

Un numar de 25 mil. actiuni au fost emise prin majorare de capital, prin fonduri care raman in companie, respectiv 488 mil. lei, potrivit calculelor ZF care au tinut cont de pretul final de 19,5 lei pe actiune. Pentru cei care au subscris cu discount de 5% pretul este de 18,53 lei pe actiune.

Din totalul de 35.937.859 Actiuni Oferite, un numar de 28.750.287 actiuni au fost alocate Transei Investitorilor Institutionali (reprezentand 80% din Actiunile Oferite) si 7.187.572 de actiuni au fost alocate Transei Investitorilor de Retail (reprezentand 20% din Actiunile Oferite). Free float-ul este de circa 29%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare