×

Accesează
contul existent

Eveniment

Ce este Iron Dome, scutul de anti-racheta de ultima generatie pe care il cumpara Romania cu 1,9...

Ce este Iron Dome, scutul de anti-racheta de ultima generatie pe care il cumpara Romania cu 1,9 mld. euro. Din 2011, sistemul Iron Dome a interceptat de mii de rachete care altfel ar fi devastat orasele israeliene. Romania devine prima tara europeana care va fi aparata de celebrul scut

15.07.2025, 11:36 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Ministrul Apararii, Ionut Mosteanu, a confirmat intr-un interviu pentru TVR ca Romania intentioneaza sa achizitioneze sistemul de aparare aeriana Iron Dome, ca parte a unei strategii mai ample de consolidare a securitatii nationale. Mosteanu a declarat ca semnarea contractului pentru sistemul SHORAD-VSHORAD este programata pentru toamna anului 2025.

"Sunt baterii de rachete defensive pe care noi nu le avem si avem nevoie de ele", a declarat ministrul. "Daca ar fi sa dau un exemplu, cand vedem imagini din Tel Aviv cand iranienii ataca si vedem Iron Dome, acesta este SHORAD-VSHORAD si protejeaza Tel Aviv. Ne va proteja si pe noi. Fie ca este vorba de aeroporturi, baze militare sau, Doamne fereste, trebuie sa ne aparam orasele".

Iron Dome, dezvoltat de Israel, este conceput pentru a intercepta amenintarile cu rachete cu raza scurta si foarte scurta de actiune, oferind o protectie eficienta pentru infrastructura critica si zonele urbane. Decizia Romaniei de a adopta acest sistem marcheaza o schimbare semnificativa in politica sa de achizitii in domeniul apararii, potrivit Defence Industry Europe.

Mosteanu a mentionat ca achizitiile militare reprezinta in prezent aproape 30% din bugetul national de aparare. Achizitiile viitoare, a adaugat el, vor include, de asemenea, rachete cu raza scurta de actiune si corvete.

Rafael Advanced Defense Systems a castigat prin licitatie un contract de 1,9 mld. euro in Romania

Ministerul Apararii Nationale din Romania a selectat compania israeliana Rafael Advanced Defense Systems pentru furnizarea unui nou sistem de aparare antiaeriana, in cadrul unui contract estimat la 1,9 miliarde de euro. Desi acordul nu a fost inca semnat, ministerul a confirmat ca sistemul Rafael a fost ales, iar semnarea este acum o formalitate, potrivit Defence Industry Eu.

Odata incheiat, acesta va deveni al doilea cel mai mare export de aparare al Israelului, dupa vanzarea sistemului de aparare aeriana Arrow 3 catre Germania, in valoare de 3,5 miliarde de dolari, in 2023. Acesta va depasi acordul incheiat in 2017 cu India pentru sistemul Barak 8, evaluat anterior la 1,6 miliarde de dolari.

Se intelege ca sistemul oferit de Rafael este Spyder, care asigura apararea aeriana cu raza scurta si ultracurta impotriva diferitelor amenintari aeriene. Acesta utilizeaza interceptoarele Python si Derby ale Rafael si este deja in serviciu in tari precum Republica Ceha si Maroc.

Selectia Rafael este considerata o victorie semnificativa, deoarece s-a impus in fata principalilor actori europeni din domeniul apararii. Printre concurentii sai s-au numarat MBDA din Franta cu Mistral 3 si Diehl din Germania cu sistemul IRIS, ambele fiind in cele din urma depasite de Rafael, noteaza Defence Industry .

O caracteristica cheie care a influentat probabil alegerea Romaniei este configuratia All-in-ONE a Spyder, care include un radar, o sarcina utila electro-optica, o unitate de comanda si control si interceptoare, toate montate pe un singur vehicul. Acest lucru permite o desfasurare rapida, cerinte minime de personal si o aparare eficienta punctuala sau mobila.

Ce este sistemul Iron Dome?

Sistemul de aparare aeriana Iron Dome este cel mai cunoscut dintre scuturile antiracheta ale Israelului.

Acesta este proiectat sa intercepteze rachete cu raza scurta de actiune, precum si obuze si mortiere, la distante cuprinse intre 4 km si 70 km de la lansatorul de rachete.

Fiecare baterie are trei sau patru lansatoare care contin cate 20 de rachete interceptoare.

Iron Dome detecteaza si urmareste rachetele care sosesc cu ajutorul radarului si calculeaza care dintre acestea sunt susceptibile de a ajunge in zone populate. Apoi lanseaza rachete catre aceste rachete, lasandu-le pe celelalte sa cada pe teren deschis. IDF a afirmat anterior ca Iron Dome distruge 90% din rachetele pe care le tinteste. Proiectat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems si Israel Aerospace Industries - cu o parte din sprijinul SUA - Iron Dome a fost implementat in 2011.

A fost folosit pentru prima data in lupta in acel an, cand a interceptat o racheta lansata din Gaza.

Din octombrie 2023, rachetele Iron Dome au interceptat mii de rachete lansate de Hamas si de alte grupuri militante din Gaza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare