![]() |
17.06.2024, 17:20 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Factorii de risc au fost inglobati si in prognoza de inflatie pe care a facut-o banca centrala, deci vedem pentru finalul anului 4,9% si finalul anului urmator 3,5%. Deci o usoara scadere pentru finalul acestui an, fata de unde suntem acum, la 5,1%, a spus Claudiu Cercel, vicepresedinte, BRD SocGen, in cadrul Conferintei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.
"Prin urmare prea mult spatiu de scadere al inflatiei nu mai exista. Este destul de lipicioasa inflatia. Pe de alta parte vedem alte banci centrale din regiune, tari ca Polonia, Cehia cu inflatie 2,5-2,6%, unde bancile centrale mentin o dobanda de politica monetara destul de inalta, undeva 5,25% - 5,75%. O rata reala de peste 200 puncte de baza", a mai adaugat Claudiu Cercel.
Ce a mai spus Claudiu Cercel, vicepresedinte, BRD SocGen:
¬ Poate acum cateva luni m-as fi aratat putin mai optimist cu privire la un numar potential mai mare de reduceri din partea bancii centrale. Acum as zice ca din cele 4 sedinte decizionale pe care le mai avem pana la sfarsitul anului nu as mai vedea in mai mult de doua dintre ele o decizie de politica monetara si nu mai mult de 25 puncte de baza in fiecare dintre ele. Prin urmare, asteptarea mea este sa nu terminam mai jos de 6,5% la finalul anului dobanda de politica monetara.
¬ Fara nici un dubiu ca este finantabil deficitul bugetar, de altfel de la un deficit de 5% ar fi presupus o finantare totala anul acesta de aproape 90 mld. lei doar pentru componenta de deficit si vreo 180 mld. lei si pentru a acoperi maturitatile. S-a finantat deja undeva la 65%, jumatate piata externa, jumatate piata interna. Nu au fost dificultati. Daca ar creste deficitul bugetar, sa presupunem, doar cu un punct procentual la un PIB anul acesta peste 1.800 mld. lei, asta inseamna 17 mld. lei. Aceasta nu este o suma nefinantabila. Sa nu uitam cum functioneaz sistemul, banii care se duc catre Ministerul Finantelor, prin aceste emisiuni ele se intorc in sistemul bancar si alimenteaza din nou cresterea bilantului bancilor si prin sistemul rezervelor fractionale ajung sa se creeze acele sume care din nou devin disponibile. Practic nu vad absolut nici o problema din perspectiva finantabilitatii deficitului bugetar.
¬ Ca intotdeauna exista anumite praguri care atrag atentia pietelor, iar la Romania se manifesta in ultima vreme o asteptare de intrare intr-un process de consolidare fiscala, dar exista rabdarea ca lucrul acesta se va intampla probabil incepand cu 2025, iar semnalele pe care le da Guvernul sunt de seriozitate cu privire la consolidarea fiscala. Prin urmare nu cred ca sub aspectul costurilor de finantare exista riscuri de derapaje.
¬ Un element important care este legat de cresterea economica si stabilitate este convergenta reala. Convergenta reala a Romaniei daca ne uitam la PIB in paritatea puterii de cumparare a ajuns la 78%, doar cu doua puncte procentuale din media UE. Polonia are 80%.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
03.07.2025, 00:03