×

Accesează
contul existent

Business international

Cum a ajuns gigantul francez de lux Kering sa sufere profund din cauza dependentei de Gucci

Cum a ajuns gigantul francez de lux Kering sa sufere profund din cauza dependentei de Gucci

17.06.2025, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Grupul francez din domeniul luxului Kering se confrunta cu probleme majore, generate in special de marca sa de baza Gucci.

Din cauza unei incetiniri recente consemnate pe piata din China si schimbarii preferentelor consumatorilor, Gucci trece printr-o adevarata criza, cu impact asupra vanzarilor si valorii sale de piata.

Suferinta marcii se reflecta asupra performantei financiare generale a Kering, cu un declin notabil al vanzarilor si pretului actiunilor gigantului de lux. Acesta a acumulat de asemenea datorii in crestere in urma unei serii de achizitii menite sa-i reduca dependenta de Gucci.

Cu criza de la Gucci adancindu-se, vanzarile de pe primul trimestru ale Kering au scazut peste asteptari, noteaza Reuters. Veniturile grupului au fost cu 14% mai mici in termeni anuali, declinul fiind determinat de o scadere semnificativa, de 25%, a vanzarilor Gucci.

Grupul a inchis 25 de magazine pana acum in acest an, ca parte a planului de eliminare a aproximativ 50 de unitati neperformante. Sub presiune dupa o serie de avertismente privitoare la profit avand legatura cu problemele Gucci, actiunile Kering au pierdut peste 60% din martie 2024.

In incercarea de a reduce dependenta excesiva a Kering de marca Gucci cu probleme, miliardarul francez Francois-Henri Pinault a creat o alta problema, in conditiile in care o serie de achizitii au adus la acumularea unui munte de datorii chiar in contextul in care industria luxului ca intreg a intrat intr-o perioada prelungita de declin.

Datoriile respective devin din ce in ce mai dificil de gestionat pe fondul scaderii actiunilor grupului si cu amenintarile presedintelui Trump cu tarife spulberand sperantele intr-o revenire a sectorului, iar acestea apasa asupra Kering in conditiile in care acesta concureaza cu rivali ce dispun de lichiditati din abundenta.

In aceste conditii, Kering incearca sa-si reduca costurile si sa vanda participatii intr-o serie de proprietati. De asemenea, grupul cauta ajutorul unui manager italian, Luca de Meo, CEO-ul Renault. Kering urmeaza sa-l numeasca pe Luca de Meo drept urmatorul sau CEO, potrivit Bloomberg.

Luca de Meo va fi desemnat in aceasta pozitie in zilele urmatoare, surse familiare cu situatia au declarat pentru Bloomberg, confirmand un raport al Le Figaro. Miscarea urmeaza speculatiilor ca Kering analizeaza divizarea rolurilor de CEO si presedinte, ambele detinute in prezent de Francois-Henri Pinault.

Reprezentantii Renault au anuntat ca De Meo si-a depus demisia si va parasi constructorul auto pe 15 iulie. Boardul Renault a inceput cautarea unui nou CEO, au adaugat acestia.

Alegerea lui De Meo este "un pas in directia corecta", arata Luca Solca, analist la Bernstein. Ramane de vazut daca acesta va fi la fel de eficient ca in industria auto, adauga acesta.

In urma anuntului privitor la desemnarea lui Luca de Meo, actiunile Kering au urcat cu 10%, potrivit Reuters.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare