×

Accesează
contul existent

Banci si asigurari

Desi ar fi fost necesar sa ieftineasca banii pentru relansarea economiei, BNR mentine dobanda-cheie...

Desi ar fi fost necesar sa ieftineasca banii pentru relansarea economiei, BNR mentine dobanda-cheie la 6,5% de frica TVA. Consumul populatiei - principalul determinant al cresterii PIB pana acum se va restrange in urma aplicarii pachetului fiscal ce vizeaza reducerea deficitului bugetar. Cum relansam economia?

09.07.2025, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Scaderea dobanzilor ar fi imperios necesara pentru relansarea creditarii, care merge cu frana trasa mai ales pe segmentul companiilor, si pentru stimularea economiei, care a stagnat in T1/2025 ¬ Consumul populatiei - principalul determinant al cresterii PIB pana acum se va restrange in urma aplicarii pachetului fiscal ce vizeaza reducerea deficitului bugetar ¬ Cum relansam economia?

Cresterea "considerabila" a inflatiei asteptata in urmatoarele luni, dupa majorarea TVA si a accizelor de la 1 august si expirarea schemei de plafonare la electricitate, precum si incertitudinile ridicate au determinat boardul BNR sa mentina dobanda-cheie si la cea de-a cincea sedinta de politica monetara din anul 2025 la 6,5%, nivel stabilit in august 2024.

Banca centrala aduce in discutie faptul ca rata anuala a inflatiei a crescut in luna mai la 5,45%, de la 4,85% in aprilie si sustine ca avansul fata de finele primului trimestru din anul 2025 este rezultanta continuarii accelerarii cresterii preturilor alimentelor si energiei.

"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de plafonare a pretului la energia electrica si al majorarii incepand cu 1 august a cotelor TVA si a accizelor, urcand astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp", a transmis BNR ieri dupa sedinta de politica monetara.

Scaderea dobanzilor ar fi necesara pentru relansarea creditarii, care merge cu frana trasa mai ales pe segmentul companiilor, si pentru stimularea economiei, care a stagnat in T1/2025.

De altfel, si banca centrala mentioneaza ca activitatea economica a stagnat in T1/2025, dupa ce a crescut cu 0,5% in precedentele trei luni (variatie trimestriala), evolutie ce face probabila o deschidere mai evidenta a deficitului de cerere agregata in acest interval comparativ cu cea anticipata. Fata de aceeasi perioada din 2024, avansul PIB a inregistrat o noua scadere in T1/2025, la 0,3%, de la 0,5% in ultimul trimestru din 2024.

In perspectiva, cele mai recente date si analize indica "o crestere moderata" a economiei in termeni trimestriali in T2/2025, atentioneaza BNR.

Principalul determinant al cresterii PIB pana acum - consumul gospodariilor populatiei - deja si-a incetinit considerabil cresterea, dupa cum remarca si BNR, iar in perspectiva, pe masura ce cresc taxele si scad veniturile populatiei, resursele ramase pentru consum se vor imputina tot mai mult.

Si, pe masura ce se restrange consumul populatiei, in urma aplicarii pachetului fiscal pentru ajustarea deficitului bugetar, iar investitiile publice se vor ajusta si ele, sansele de relansare a economiei scad.

In perspectiva, BNR poate reduce dobanda-cheie, insa unii analisti devin pesimisti si spun ca putem vedea o taiere a ratei de-abia din 2026, si nu foarte mult, de teama inflatiei si a incertitudinilor ridicate.

In ceea ce priveste pachetul de masuri fiscal-bugetare in ansamblul sau, ce va fi aplicat din august, BNR sustine ca pe orizontul mai indepartat de timp acesta "este de natura sa intensifice presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali, in principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, si sa sustina o corectie relativ rapida si consistenta a deficitului de cont curent, cu implicatii favorabile asupra costurilor de finantare a economiei si asupra comportamentului cursului de schimb al leului, inclusiv in perspectiva."

Incertitudini raman totusi asociate masurilor corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate in perspectiva in scopul continuarii consolidarii bugetare in conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE si cu procedura de deficit excesiv, mai mentioneaza banca centrala.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare