![]() |
27.09.2023, 00:06 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Hidrogenul verde nu este singura posibilitate de a exporta energie regenerabila. Xlinks, o firma britanica, vrea sa construiasca o centrala eoliana si solara in Maroc care ar urma sa trimita electricitate direct catre Marea Britanie printr-o retea de 3.800 de kilometri de cabluri submarine pana in 2030, scrie The Economist. Iar astfel de planuri, avand in centru exporturi de energie regenerabila din Africa de Nord catre Europa, abunda.
Sustinuta de firma britanica de energie Octopus Energy, Xlinks vrea sa aduca energie solara din insoritul Maroc catre innorata Mare Britanie prin intermediul unor cabluri submarine. Pentru suma de 20 de miliarde de lire sterline, proiectul ar putea acoperi 8% din cererea de energie a britanicilor, suficienta pentru a tine luminile aprinse in 7 milioane de locuinte, noteaza Sifted.
"Este un proiect nebunesc", admite Simon Morrish, CEO al Xlinks.
Deocamdata, Xlinks nu a construit nimic in Maroc, Marea Britanie sau pe fundul marii. In prezent, lucreaza la studii pentru evaluarea rutei retelei de cabluri. Din suma totala de 20 miliarde de lire sterline, compania a reusit sa atraga pana acum 45 de milioane.
Principala provocare in cazul proiectelor de tipul celui dezvoltat de Xlinks este ca exista foarte putini producatori echipati pentru fabricarea cablurilor in sine. Pentru a solutiona aceasta problema, Xlinks a creat compania XLCC care sa fabrice cablurile.
In cursa pentru energie verde, Europa priveste din ce in ce mai mult catre Africa de Nord, potrivit Yale School of the Environment.
Pe fondul eforturilor de a scapa de dependenta de energia ruseasca, Europa a pornit intr-o cursa de instalare de parcuri solare gigantice si de cabluri submarine pentru a profita de energia regenerabila abundenta a Africii de Nord.
Marocul exporta deja energie solara catre Europa prin intermediul a doua conexiuni existente cu Spania. Anul trecut, tara a incheiat un acord cu UE pentru cresterea exporturilor de energie. Egiptul analizeaza in prezent trei propuneri pentru cabluri prin care sa se conecteze la Grecia.
Un alt cablu submarin care ar lega noile parcuri solare din desertul din sudul Tuniei la sistemul energetic al Italiei are finantare promisa din partea UE si Bancii Mondiale.
Tunisia dezvolta doua proiecte, TuNur si Elmed, care au drept obiectiv sa trimita electricitate catre Malta si Italia din complexele solare aflate in apropiere de orasul Ejim Maatoug din sud-vestul tarii.
In acest context, Africa de Nord este vazuta drept cel mai important viitor partener comercial al Europei in domeniul energiei regenerabile.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.