![]() |
24.06.2025, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ O parte dintre noii ministri evita sa mentioneze clar in CV unde si daca si-au finalizat studiile de licenta. In unele cazuri, detaliile lipsesc sau sunt formulate ambiguu ¬ De asemenea, avem ministri care nu au activat niciodata in afara sferei administrative sau politice ¬ "Dincolo de carnetul de partid, indiferent de portofoliu, un ministru are nevoie de competente tehnice si personale" ¬ Cel mai tanar ministru are 31 de ani si conduce Ministerul Mediului l Ministerul Sanatatii este condus de al doilea cel mai tanar ministru din guvern, Alexandru Rogobete, in varsta de 34 de ani ¬ In fruntea Ministerului Economiei va sta Radu Miruta, in 40 de ani, un inginer in telecomunicatii de la USR.
Guvernul Bolojan incepe sub semnul eficientei administrative, dar cu o contradictie: prea multi ministri par mai degraba produsul politicii decat al unei cariere profesionale autentice.
Ce profesii au cei care tin in mana fraiele tarii? Ce realizari profesionale au avut inainte de a li se pune in brate ministere cu miza strategica pentru viitorul tarii, mai ales in contextul economic complicat in care se afla tara?
Noul guvern, o constructie politica asteptata cu speranta in jurul unui nume asociat cu reforma si eficienta administrativa - Ilie Bolojan -, se contureaza insa cu o problema de fond: un numar semnificativ de ministri au un parcurs profesional incert sau insignifiant in afara politicii. Este un simptom al unei realitati mai largi din administratia romaneasca: politicieni care ajung in functii de decizie fara o validare solida in cariere profesionale independente.
Avem ministri care nu au activat niciodata in afara sferei administrative sau politice. Alexandru Nazare (finante) si Bogdan Ivan (energie) nu au profesat niciodata in domenii economice sau industriale, desi conduc portofolii strategice pentru Romania. Florin Barbu (agricultura), de asemenea, nu are activitate profesionala cunoscuta in afara functiilor publice. In fruntea Ministerului Economiei va sta Radu Miruta, in 40 de ani, un inginer in telecomunicatii de la USR.
In alte cazuri, CV-urile ridica semne de intrebare privind traseul educational sau nivelul de formare. Ionut Mosteanu (aparare) si Ciprian Serban (transporturi) au trecut prin mai multe institutii de invatamant, dar nu e clar daca au finalizat studiile sau ce pregatire concreta au pentru domeniile pe care le conduc.
Oana Toiu (externe) vine din zona ONG-urilor, cu un un aspect neclar privind studiile. In CV-ul sau apare ca licentiata in comunicare, dar nu este clar ce facultate a urmat si unde a sustinut licenta. Asadar, in CV-ul sau scrie: "promovat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti", si nu licentiat. Contactata de Ziarul Financiar, Oana Toiu nu a raspuns pana la inchiderea editiei.
Intr-o democratie functionala, cariera politica ar trebui sa urmeze, nu sa inlocuiasca o cariera profesionala de lunga durata. Functiile publice nu ar trebui vazute ca scoli de formare profesionala.
"Dincolo de carnetul de partid, indiferent de portofoliu, este nevoie de competente tehnice si personale. La nivel tehnic, sunt necesare atat expertiza in domeniul politicilor publice, cat si cunostinte bugetare, legislative, despre gestiunea aparatului administrativ. Un ministru ar trebui sa ramana conectat nu doar la clientela de partid, dar si la teren, acolo unde se petrec lucrurile in domeniul sau de competenta", a spus pentru ZF Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de resurse umane BPI Romania.
Ea a fost intrebata despre principalele abilitati pe care le-ar urmari un recrutor in procesul de recrutare pentru pozitia de ministru. Responsabilitatea ministeriala reprezinta o reusita deosebita intr-o cariera profesionala si un bun ministru ar trebui sa aiba din start un simt deosebit al interesului public (nu personal), si nu trebuie sa uitam si de comunicarea in limba engleza, tinand cont de expunerea externa a oricarui ministru, dupa cum explica reprezentanta BPI.
"Apoi vorbim de competente personale, adaptate acestui nivel de complexitate: leadership de echipa, dar si in raport cu diversi interlocutori institutionali, interni si internationali; viziune strategica, pe termen mediu si lung, pe alte criterii decat sondajele si datele urmatoarelor alegeri; luarea deciziilor complexe, inclusiv pe baza de date macro; comunicare publica, clara, transparenta, la obiect, dar si negociere, capacitatea de lucru intens, acesta fiind un domeniu in care timpul personal nu prea exista. In epoca noastra, s-ar mai adauga si apetitul pentru digitalizare, rezilienta (adica puterea de a reactiona in vremuri de schimbare si transformare) sau chiar intelegerea unor principii legate de echitate si sustenabilitate", a completat Raluca Parvu.
Un alt aspect important de punctat este ca guvernul Bolojan pune portofolii importante precum sanatatea, energia si mediul in mainile unor politicieni foarte tineri (31-34 ani). Cel mai tanar ministru este Diana Buzoianu, ministrul mediului, care are 31 de ani.
Al doilea cel mai tanar ministru este Alexandru Rogobete, care la 34 de ani are pe mana Ministerul Sanatatii.
Alexandru Rogobete a inceput sa lucreze in Ministerul Sanatatii in anul 2020, intai pe un post de consilier al unui secretar de stat, in perioada decembrie 2021 - februarie 2023 a fost consilier al ministrului Alexandru Rafila, dupa care a fost numit intr-un post de secretar de stat, avand in atributii coordonarea PNRR in sanatate.
Cum arata Guvernul Bolojan
Ilie Bolojan - premier, 56 de ani, PNL
¬ A studiat matematica - Universitatea din Timisoara -, si mecanica - Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara.
¬ Profesie: profesor, administrator de firma.
¬ Si-a inceput cariera pe pozitia de profesor la Scoala Ajutatoare Tileagd.
¬ A fost zece ani administrator al unei firme din Alesd, judetul Bihor.
¬ Pentru ce este cunoscut: reforma administrativa a orasului Oradea.
Alexandru Nazare, Ministerul Finantelor, 45 de ani, PNL
¬ Licentiat in stiinte politice, SNSPA, 2005
¬ Profesie: nu are activitate profesionala in afara sferei politice
¬ Si-a inceput cariera pe pozitia de consilier al ministrului integrarii europene, in 2025.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost ministru al finantelor si ministru al transporturilor.
Radu Marinescu, Ministerul Justitiei, 52 de ani, PSD
¬ Licentiat in stiinte juridice, Universitatea din Craiova.
¬ Profesie: avocat, lector universitar.
¬ Pentru ce este cunoscut: a mai avut un mandat de ministru al justitiei in guvernul Ciolacu, a reprezentat-o pe Lia Olguta Vasilescu intr-un dosar de coruptie, clasat intre timp de DNA.
Ionut Mosteanu, Ministerul Apararii, 52 de ani, USR
¬ Are trei facultati trecute in CV, la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Bioterra si la Universitatea din Bucuresti, dar nu este clar daca a obtinut diploma de licenta de la vreuna dintre ele.
¬ Profesie: specialist in marketing si comunicare.
¬ Pentru ce este cunoscut: este purtatorul de cuvant al USR, a fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Catalin Predoiu, Ministerul de Interne, 57 de ani, PNL
¬ Licentiat in drept, Universitatea din Bucuresti
¬ Profesie: avocat.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost ministru al justitiei, prim-ministru interimar si vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
Ciprian Serban, Ministerul Transporturilor, 39 de ani, PSD
¬ Are trecuta in CV Academia de Studii Economice pentru perioada 2012 - 2015, dar nu si facultatea urmata sau daca a obtinut diploma de licenta.
¬ A facut un an de studii la Universitatea Petre Andrei din Iasi, Facultatea de Stiinte Politice.
¬ Profesie: manager, administrator de firma.
¬ Prima sa experienta de munca a fost de manager al unei companii din Roznov, judetul Neamt.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost primar al orasului Roznov, vicepresedinte si presedinte al Camerei Deputatilor.
Alexandru Rogobete, Ministerul Sanatatii, 34 de ani, PSD
¬ Licentiat in medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes", Timisoara.
¬ Profesie: medic
¬ Pentru ce este cunoscut: este presedintele Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si consilier in acelasi minister.
Oana Toiu, Ministerul Afacerilor Externe, 40 de ani, USR
¬ Licentiata in comunicare, dar nu este clar ce facultate a urmat si unde a sustinut licenta. In CV-ul sau scrie: "promovat la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti".
¬ Profesie: nu este clar ce profesie a avut inainte de activitatea politica, a lucrat timp de patru ani in ONG-ul AIESEC.
¬ Pentru ce este cunoscuta: a fost secretar de stat in Ministerul Muncii, presedinta a Comisiei pentru munca si protectie sociala, Camera Deputatilor si vicepresedinta a Camerei Deputatilor.
Daniel David, Ministerul Educatiei, 53 de ani, PNL
¬ Licentiat in psihologie, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
¬ Profesie: profesor universitar.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si ministru al educatiei.
Cseke Attila, Ministerul Dezvoltarii, 52 de ani, UDMR
¬ Licentiat in drept, Universitatea din Oradea.
¬ Profesie: consilier juridic.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost ministru al sanatatii si secretar de stat in Secretariatul General al Guvernului.
Petre Florin Manole, Ministerul Muncii, 42 de ani, PSD
¬ Licentiat in istorie, Universitatea din Bucuresti;
¬ Profesie: a lucrat in relatii publice;
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost consilier local in Primaria Sectorului 5, consilier delegat pentru dialog social in Ministerul Muncii, secretar de stat in aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului.
Florin Barbu, Ministerul Agriculturii, 45 de ani, PSD
¬ Licentiat in marketing, Facultatea de Stiinte Economice, Universitatea din Craiova, 2003.
¬ Profesie: nu are activitate profesionala in afara administratiei publice.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost ministru al agriculturii
Bogdan Ivan, Ministerul Energiei, 34 de ani, PSD
¬ Licentiat in stiinte politice, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.
¬ Profesie: nu a avut activitate profesionala in afara sferei administrative.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost consilier al presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si purtator de cuvant al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, ministru al cercetarii, inovarii si digitalizarii si al economiei, digitalizarii, antreprenoriatului si turismului in guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Radu Miruta, Ministerul Economiei, 40 de ani, USR
¬ Licentiat in drept, Universitatea Constantin Brancusi, Targu Jiu.
¬ In CV-ul sau apare ca a absolvit Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Universitatea Politehnica din Bucuresti.
¬ Profesie: inginer telecomunicatii.
¬ Pentru ce este cunoscut: este asistent universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti, a intrat in Parlamentul Romaniei ca deputat in anul 2020.
Dragos Pislaru, Ministerul Fondurilor Europene, 49 de ani, REPER
¬ Licentiat in economie, ASE Bucuresti.
¬ Profesie: economist, lector universitar.
¬ Pentru ce este cunoscut: a fost ministru al muncii si este europarlamentar.
Diana Buzoianu, Ministerul Mediului, 31 de ani, USR
¬ Licentiata in drept, Universitatea din Bucuresti.
¬ Profesie: avocat.
¬ Pentru ce este cunoscuta: a fondat si inregistrat asociatia NILS - filiala Bucuresti, sub umbrela The Network for International Law Students - NILS International
Demeter Andras Istvan, Ministerul Culturii, 56 de ani, UDMR
¬ Licentiat in arta actorului de teatru, film si televiziune la Universitatea "Szentgyorgyi Istvan" din Targu-Mures.
¬ Profesie: actor
¬ Pentru ce este cunoscut: a condus Teatrul de Stat "Csiky Gergely" din Timisoara, a fost presedinte-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, a fost secretar de stat in Ministerul Culturii.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 15:14