×

Accesează
contul existent

Opinii

Oare este vorba de unul din cele mai slabe guverne din 1990 incoace? Oare Revolutia Competentei a...

Oare este vorba de unul din cele mai slabe guverne din 1990 incoace? Oare Revolutia Competentei a durat doar patru saptamani?

23.06.2025, 19:34 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Parcurgand biografiile celor care preiau astazi guvernarea in Romania, nu te poti abtine sa nu te gandesti ca impostura politicianista are si ea generatiile ei.

Cand vezi ce numiri sunt spre exemplu pentru Ministerul de Externe si Ministerul Apararii, ministere grele, unde nu poti sa vii fara un parcurs profesional solid in activitati care sa fie macar din sfera respectivelor domenii, te intrebi care e diferenta intre actuala garnitura de politicieni de sub 40 de ani si cei de care votantii ar fi vrut sa scape prin votul din mai 2025.

Oare nu mai are Romania absolventi de Relatii Economice Internationale, de Relatii Internationale cu mastere de profil in strainatate, de a venit la Ministerul de Externe o doamna despre care nu poti spune precis ce profesie a avut dupa obtinerea licentei?

Ciolacu, Bolojan, Toiu, Manole - stim ce era scris in cartea de munca la prima angajare a acestor politicieni deveniti de profesie, inainte de a deveni parte a administratiei publice locale sau centrale? Economist, profesor de istorie, medic, reprezentant de vanzari, cercetator? Cum spun americanii cand te intreaba ce profesie ai: What do you do for you living? -"Cum iti castigi viata?"

Ce credibilitate va avea doamna Oana Toiu, cu toata bunavointa, intr-un minister unde totusi ai nevoie de cel putin zece ani ca sa devii cu adevarat profesionist, unde dai examen de intrare, ai nevoie de gradatii care presupun alte examene ulterioare si sute de carti citite ca sa inaintezi in cariera?

Avem nevoie de oameni care sa bajbaie printre concepte si printre institutii? Nu se putea cere un veto de la nivelul presedintiei: nu veniti decat cu ministri care stiu cel putin doua limbi straine cu certificare internationala si care au cel putin zece ani de experienta in domeniul de activitate pe care trebuie sa-l conduca?

Puteau partidele sa isi pastreze posturile, dar sa aduca oameni inalt calificati. Treaba lor de unde. Oana Lungescu, spre exemplu, fostul purtator de cuvant al NATO timp de 13 ani, vorbitoare de cinci limbi straine, nu era buna de ministru de externe?

Nicu Chidesciuc, chief-economist pentru pietele din Europa de Est la JP Morgan la Londra, nu era bun pentru Consiliul de Administratie al BNR sau pentru a conduce ministerul de finante?

Cum de bulgarii, polonezii sau cehii pot aduce in guvern oameni care au lucrat la mari firme de consultanta precum McKinsey sau la mari firme de audit precum KPMG, Deloitte, PwC sau EY iar in Romamia premierul nici macar nu se poate descurca in limba engleza conversationala?

Bun, trebuie sa facem restructurarea statului. Dar nu putea sa fie un om ca si avocatul de business Catalin Predoiu de exemplu premier, care a facut mii de kilometri in toate capitalele europene ca sa inchida dosarul Schengen, iar dl Bolojan sa fie insarcinat cu restructurarea administratiei locale?

Ciprian Serban, noul ministru al transporturilor, nu are conform biografiei nici o treaba cu sectorul de transporturi. Nu putea sa vina un inginer de cale ferata sau de poduri si sosele, sa aiba habar despre ce vorbeste cu contractorii?

Vine la sanatate dl Alexandru Rogobete, responsabil pentru construirea de spitale din finantarile PNRR Unde sunt noile spitale si clinicile de ambulatoriu, cand intr-un an deja expira posibilitatea de a utiliza acesti bani?

Apropo de administratia locala, nici un cuvant in programul de guvernare despre cresterea numarului de angajati din primarii si consilii judetene cu 50.000 in ultimii zece ani, pana la 285.000 de angajati, asa cum a aratat Ziarul Financiar. Sau despre suprapopularea spitalelor aflate in subordinea primariilor, care au ajuns sursa de sinecuri pentru primari si afiliatii lor.

Sunt enumerate diverse masuri despre fiscalizarea unor domenii unde banii fug precum pestele in ape adanci precum retelele sociale sau platformele de rezervari, dar nu exista nici un de fel estimare - cati bani se vor obtine? Care este volumul de activitate estimat si cum vor fi construite "portile" de netrecut prin care aceste domenii vor fi fiscalizate?

Va creste TVA la 19% pentru tot in afara de medicamente si alimente, va creste impozitul pe dividende de la 10% la 16% - nu si impozitul pe profit care este deja la 16%, desi in document se mentioneaza ca va creste si acesta - dar nu scrie nicaieri cat se strange acum din aceste taxe si care va fi impactul estimat.

"Este esential sa facem o restructurare a ANAF. Avem un ANAF nefunctional prin structura", spune noul ministru de finante, Alexandru Nazare. Acum am aflat? Pai dl Nazare schimba posturile la varful administratiei romane de peste zece ani.

Oare au fost asteptari prea mari si oamenii sunt pe nedrept dezamagiti? Oare activul de partid si de stat s-a sudat de-a lungul anilor - indiferent sub ce nume, PSD, PNL, USR, UDMR - incat pur si simplu ai nevoie de bombe anti-buncar ca cele din Iran ca sa-l detonezi?

Oricum ar fi, cu aceasta garnitura este greu de spus cand si daca va fi atins obiectivul din campanie: o administratie competenta si onesta in slujba cetatenilor si nu pentru propriul folos.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare