×

Accesează
contul existent

Zf 24

Opinie Catalin Dragostin, Energy Serv: Un demers populist, deci inutil

Opinie Catalin Dragostin, Energy Serv: Un demers populist, deci inutil

18.07.2025, 11:26 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Citim prin presa si alte canale media ca Guvernul Romaniei a solicitat Comisiei Europene un mecanism de compensare pentru preturile mari la energie si oprirea blocajelor impuse de Austria fluxurilor de energie dinspre Vest spre Est, sau, mai nou, o noua interventie puternica a asociatiilor industriale din Grecia, Bulgaria si Romania, in care acestea cer conditii egale de concurenta pe piata europeana a energiei electrice.

Problema preturilor la energie (cum vor evolua ele) in urma "liberalizarii lor", a fost dezbatuta la modul general intr-un articol corect semnalat in ZF :, in care se ridica justificat problema cum va evolua pretul energiei odata cu liberalizarea pietei? Consumul fara vlaga ar putea tine preturile jos, dar dependenta de importuri poate ''contamina'' facturile. , articol asupra caruia voi reveni mai jos.

Revenind la demersurile Guvernelor si asociatiilor din RO-BG-GR, in fapt, sunt rezultatul, expresia si recunoasterea unei realitati: "piata europeana a electricitatii este disfunctionala, ca sa nu spunem inexistenta prin defectiunile ei". La nivel macro-european, ne uitam intr-o oglinda perfecta a disfunctionalitatilor si din asa zisa piata romaneasca in care "concurenta" nu are sensul economic prezumat ci denumim "piata" o adunatura de companii separate, monocombustibil, care "concureaza" intre ele, cu aceleasi efecte proaste la nivel UE dar si mai proaste la nivel national in Romania, adica:

- Nuclearul, "concureaza" haotic cu lignitul si ceilalti

- Hidro "concureaza" haotic cu gazul si ceilalti

- Gazul, "concureaza" cu el insusi (si) in centralele de cogenerare

- Eolienele si solarele "concureaza" cu toti ceilalti, s.a.m.d

- iar populatia si industriile se vaita ca nu sunt "conditii egale de concurenta" (vai, ce amuzant !) pe piata EU a energiei electrice !?

Adica, care piata si cum arata ea "in oglinda" UE ?:

- Nuclearul din Franta "concureaza" in "piata Europeana"

- Hidro din Norvegia A stocarea lor (denumita "Bateria UE") "concureaza" in aceeasi "piata" catre care nu prea mai vrea sa livreze energie ieftina:

- Gazul (si carbunele !) din Germania (care a ramas fara gazul rusesc") "concureaza" cum mai poate tiris-grapis

- Carbunele din Polonia "concureaza" cu Comisia Europeana, pentru prelungirea utilizarii carbunelui

- gazul din N.Africii, prin Italia si Spania, concureaza in aceeasi piata a UE

- Eolienele si solarele din Spania, Danemarca, etc. "concureaza" cu toti, s.a.m.d

- iar Statele membre, au inceput deja, cam de multisor, sa crape aceasta oglinda: Franta nu prea a vrut interconectari cu Spania, Danemarca vrea mai multa energie eoliana in Germania, care nu o prea vrea, dar vrea Hidro din Norvegia (stocata), dar Norvegia nu prea vrea, Austriei "ii este amenintata securitatea" si intrerupe fluxul energiei catre Balcani, cam de 6 ani, cu aprobarea Comisiei Europene-care demonstreaza slabiciunea "pietei europene a electricitatii" , Ungaria construieste o centrala nucleara ruseasca, cu bani rusesti si cu combustibil nuclear rusesc, s.a.m.d., deci, o adevarata piata competitiva a electricitatii

Si peste toate acestea, pluteste deviza salvatoare falsa care ne scade preturile la electricitate: sa construim interconectari cit mai multe !

Inainte de a intra in alte detalii explicative, trebuie sa realizam unde suntem si cine suntem dpdv al puterii electrice si consumului de energie in UE: nu suntem nici macar la nivelul serviciilor interne ale unei termocentrale- indiferent de capacitate ! (care de obicei este cam 3-5% din puterea nominala a centralei !), iar atentia pe care o generam, este cam la fel cum seful de tura din centrala, se uita la "serviciile interne".

Romania reprezinta "in piata UE", sub 2% din totalul consumului (spre ultimele locuri) !...sa plecam de la aceasta realitate a potentialului "Hub-ului energetic regional " si "Polului de stabilitate zonal" cu care ne impuie capul, premeditat, tot felul de neaveniti in energie. In schimb, din punctul de vedere al resurselor, suntem in primele 6 state UE ( numai biomethanul si biocombustibilii ca energie primara, reprezinta mai mult decit dublul consumului de electricitate al Romaniei astazi ! ). Deci, cineva se intreba in mod parsiv de nestiutor: pai daca suntem atit de neinsemnati ca si consum, dar resursele energetice primare sunt atit de mult excedentare , de ce ne trebuie 7000 MW interconectari cf. Transelectrica (adica cca. 80% din consum) in timp ce Reg.UE impun cca 15% din capacitati pina in 2030 ?!

Deci, in acest context distorsionat, sa analizam "cerintele" celor 3 state balcanice:

Cererea aprobarii unui "mecanism de compensare", pentru preturile mari din regiune.

Mecanismul de compensare:

- de ce sa se stabileasca , inainte de a prezenta un plan de reducere a costurilor proprii cu energia , conform Reg. 1999 de Guvernanta in Energie ? ...ca la reducerea deficitului: tai costuri, nu pui taxe/preturi mai mari.

- cum sa se calculeze "compensarea" ? (sau poate "plafonarea" preturilor de import !?). Asta ar fi presupus sa calculam "scenariul contrafactual", conform regulilor DG Competition, adica, sa evaluam ce s-ar fi intimplat daca Austria ar fi permis 70% din capacitatea de interconectare, ca sa stim ce sa cerem.

2. Preturile mari din regiune

Romania a produs in 2024, peste 50% din energie, din surse regenerabile. N-ar fi trebuit sa avem energie ieftina ? caci exact asta facem de ani de zile: "promovam" intens, inclusiv prin certificate de tot felul energie eoliana si solara (concuram cu succes la aceasta structura cu Spania, care a trecut recent orintr-o experienta negativa) iar noi inchidem mii de MW capacitati de productie poluante .

Cititi materiaiul integral aici

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare