×

Accesează
contul existent

Burse

Primaria Municipiul Resita, in linie dreapta catre prima emisiune de obligatiuni municipale verzi...

Primaria Municipiul Resita, in linie dreapta catre prima emisiune de obligatiuni municipale verzi de la Bursa de Valori, in valoare de 17,2 mil. euro. Ioan Popa, primar: Ca sa modernizezi infrastructura locala, e nevoie de sume suplimentare celor de la UE

02.10.2023, 07:52 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

¬ Listarea, luna aceasta ¬ "Atitudinea Municipiului fata de o viitoare serie, sau serii, de astfel de finantari este una deschisa." ¬ Resedinta judetului Caras-Severin are in desfasurare proiecte verzi de 110 milioane de euro ¬ Orasul planuieste sa cofinanteze un parc fotovoltaic de pana la maximum 23,8 MW si are in vizor construirea unui nou spital judetean, alaturi de Consiliul Judetean

Primaria Resita, cu un buget in 2023 de 726 de milioane de lei, se pregateste pentru o emisiune de obligatiuni municipale prin intermediul careia vrea sa atraga de la investitori 17,2 milioane de euro (86 de milioane de lei) pe zece ani, la o dobanda formata din nivelul Euribor la sase luni plus o marja fixa in functie de interesul investitorilor, prin care va sustine planurile de dezvoltare ale orasului, care includ reconstruirea unei linii de tramvai, reabilitarea depozitului de tramvaie, cumpararea a zece autobuze electrice si altele. Euribor la sase luni este in prezent cotat la 4,125%.

"Nu poti astepta cu mainile-n san sa primesti bani doar de la UE sau de la bugetul de stat. Locuitorii, investitorii si turistii unui oras au nevoie de infrastructura si servicii publice moderne acum si nu peste inca 30 de ani. Ori, ca sa modernizezi infrastructura locala, e nevoie de sume uriase, suplimentare celor venite de la UE. Ele nu pot fi asigurate din bugetul local. Aceste sume trebuie asigurate prin creditare bancara sau obligatara', spune Ioan Popa, primarul orasului Resita.

Municipiul Resita scoate la vanzare prin plasament privat 172.000 de obligatiuni la 100 de euro fiecare si pentru care investitorii pot depune, prin intermediul oricaror participanti eligibili acceptati sau prin liderul sindicatului de intermediere, ordine de subscriere pentru cumpararea de obligatiuni in mod valabil la orice valoare a cuponului, inclusiv la limita inferioara Euribor la sase luni + 0,5% si cea superioara Euribor plus o marja fixa, cea din urma fiind anuntata inainte de inceperea subscrierii. Listarea propriu-zisa urmeaza sa aiba loc in octombrie.

VBM este consultantul acestei finantari, fiind vorba de prima emisiune de obligatiuni municipale verzi care va ajunge la Bursa de Valori Bucuresti. Ordinele de cumparare sunt irevocabile, insa investitorii pot modifica pasul de cotare pentru a-si majora sansele de alocare. Pragul de succes al emisiunii este stabilit la 75 % din valoarea emisa. Sub pragul de succes, toate expresiile ferme de interes vor fi automat revocate.

Ioan Popa, primarul din Resita, spune pentru Ziarul Financiar ca plafonul anual de indatorare de 30% din veniturile proprii impus prin Legea 273 a finantelor publice locale este o solutie identificata in anii 2006 - 2008 ca forma de evitare a supra-indatorarii UAT si de reducere a deficitului bugetar consolidat. Aceasta solutie nu mai corespunde anului 2023, este invechita si restrictioneaza drastic dezvoltarea infrastructurii locale, adauga el.

"Emisiunea de obligatiuni nu numai ca este solutia pentru rezolvarea celor doua probleme, respectiv incadrarea in plafonul de 30% si asigurarea imediata a resurselor suplimentare finantarii UE, dar genereaza si beneficii de imagine pentru municipiul Resita in ochii investitorilor. (Listarea - n.r.) inseamna transparenta prin raportarile financiare periodice, rating egal cu cel suveran acordat de agentiile internationale, vizibilitate si comunicare mai buna privind strategia de dezvoltare a orasului si, prin prezenta la cota bursei, un canal implicit de marketing permanent."

Garantiile impuse de cadrul legal national pentru acest tip de instrument financiar de indatorare sunt constituite prin cesiunea de creante pe care bugetul local le va incasa pe intreaga perioada de viata a obligatiunilor, reprezentand taxe si impozite locale, precum si cotele defalcate din impozitul pe venit. Pe scurt, veniturile proprii ale municipiului se vor inscriere ca garantie la Registrul National de Publicitate Mobiliara in favoarea detinatorilor de bonduri.

"Atitudinea Municipiului fata de o viitoare serie, sau serii, de astfel de finantari este una deschisa, in special avand in vedere toate cele precizate anterior, in special vis-a-vis de refinantarea acestor obligatiuni prin emisiuni subsecvente. Prin modul de structurare al acestei emisiuni, Municipiul Resita isi exprima optiunea ferma de rascumparare anticipata, in anul 2029", continua Ioan Popa.

Municipiul Resita a atras peste 160 de milioane de euro prin fonduri europene, in circa 40 de proiecte, in special pe mobilitate urbana verde si pe modernizarea tuturor gradinitelor, scolilor gimnaziale si a liceelor. Bugetul orasului a crescut constant pe parcursul ultimelor exercitii financiare incheiate. Astfel, bugetul anului 2023 a inregistrat o majorare de peste 60% fata de anul precedent, de la 464,2 milioane la 726,1 milioane de lei.

Apetitul pentru obligatiunile municipale este insa evident zilele acestea, spune Ioan Popa, cu un total de peste 150 de miliarde de dolari la nivel global in anul 2017, si un ritm de crestere de 400% pe pietele europene in ultimii trei ani.

"Acest fapt este accelerat in mare masura de reglementarile UE care incurajeaza neutralitatea climatica si reducerea emisiilor, Uniunea plusand major cu fonduri pe acest segment specific pentru indeplinirea tintelor propuse pentru 2050. Dar si de initiativele individuale ale fiecarei persoane care isi doreste sa contribuie la o mostenire verde lasata generatiilor urmatoare. Pe scurt, ne indeplinim si obiectivele de sustenabilitate, asa cum sunt ele definite in GreenBond Framework, dar vom obtine si costuri de finantare mai bune."

De altfel, primariile din Romania se pregatesc sa se finanteze cu 2,3 miliarde de lei pana in primavara lui 2024 prin intermediul unor emisiuni de obligatiuni municipale, care vor sustine planurile de dezvoltare a infrastructurii locale si prin care marii investitori vor putea sa isi diversifice portofoliile, conform VMB Partners.

"Cresterea veniturilor - precum si orientarea lor preponderent catre dezvoltare - se reflecta in profilul de credit standalone care este, in cazul municipiului Resita, BBB+, ratingul fiind limitat la cel suveran doar printr-o simpla formalitate asociata Tratatului Basel 2."

Fondurile rezultate in urma emisiunii pot fi alocate strict proiectelor verzi. Resita are in desfasurare mai multe proiecte de acest gen, in valoare totala de 110 milioane de euro, care vizeaza modernizarea asa-numitei "coloane vertebrale" a orasului, incepand cu transportul public prin reintroducerea tramvaielor, plus altele.

"Principalul va fi rambursat in cinci rate anuale, la data para a platii cuponului (aniversare) intre anii 2029-2033. Fiecare dintre rate reprezinta procente din totalul emisiunii initiale, dupa cum urmeaza: 12% in 2029, 18% in 2030, 20% in 2031, 23% in 2031 si 27% in 2033", se arata in brosura privind emisiunea de obligatiuni.

In consecinta, valoarea nominala va scadea, pro-rata, dupa fiecare rambursare

"Ne declaram pe aceasta cale intentia de a folosi veniturile aditionale pentru a cofinanta un parc fotovoltaic de pana la maximum 23,8 MW, care ar asigura atat consumul aferent transportului public nou introdus, precum si cel al iluminatului stradal si, nu in ultimul rand, pe cel al cladirilor publice din Municipiu. Resita si-ar putea asigura consumul de energie electrica, integral curata, verde, urmand sa injecteze orice productie in exces a parcului in reteaua nationala, generand astfel si o noua categorie de venituri proprii la bugetul local in valoare anuala de circa doua milioane de euro", anunta primarul Resitei.

Pe langa parcul fotovoltaic, primaria resedintei judetului Caras-Severin are in vizor modernizarea caii ferate Resita- Voiteni -Timisoara Nord - proiect de circa 120 milioane euro atras prin PNRR, in consortiu cu Primaria Timisoara, CJ Timis si CJ Caras-Severin, cat si un nou spital judetean, un proiect de 230 de milioane de euro, realizat impreuna cu CJ Caras-Severin.

Pe de alta parte, proiectele de transport la care lucreaza in momentul de fata Municipiul Resita, aflate in varii stadii de finalizare, promoveaza un proces amplu si creativ de regenerare urbana, explica Ioan Popa. Celor 10 autobuze electrice si 13 tramvaie care vor reintroduce transportul nemotorizat in cadrul Municipiului Resita li se adauga piste de biciclete si rute pietonale, precum si peste 28.000 mp de benzi de trafic prioritare pentru transportul public.

"Suita de proiecte ale Municipiului, planificate sau in plina dezvoltare, care comporta o componenta majora de protectie a mediului, precum si apetitul cetatenilor la nivel national si global fata de proiecte de acest gen ne fac sa ne concentram pe instrumente care se aliniaza dorintelor de sustenabilitate pe care le nutrim cu totii", sustine Ioan Popa.

Obiectivele de investitii se incadreaza in tintele de dezvoltare sustenabila adoptate de Adunarea Generala a ONU in 2015, la capitolele SDG 7 " Clean Transportation " si SDG 11: " Sustainable Cities and Communities ". Aceasta incadrare a fost acreditata de raportul SPO (second party opinion) elaborat de Sustainalytics UK (companie a grupului Morningstar) in mai 2023.

" In conditiile in care, la nivel global, obligatiunile municipale sunt un instrument financiar care ajuta major la dezvoltarea locala, punctuala, iar majoritatea infrastructurii unei tari este concentrata in centrele sale de populatie, consideram ca populatia insasi ar trebui sa aiba un acces mult mai facil si transparent la investitii majore de interes local", adauga Ioan Popa.

La nivel national, inca exista anumite aspecte legale ce impiedica investitorii de retail sa subscrie direct pe piata primara, un alt aspect pe care legislativul ar trebui sa il schimbe pe viitor, considera primarul. Totusi, prin cotarea la bursa, investitorii de retail vor putea cumpara ulterior de pe piata secundara.

"Telul Municipiului este sa fie un oras prosper, deschis si verde, bazat in acest sens pe un proces amplu si creativ de regenerare urbana. Participarea si implicarea comunitara sunt de o importanta maxima in acest proces despre care ne dorim sa conduca la o economie locala diversificata si robusta, cu un nivel foarte crescut de calitate a vietii si o vitalitate urbana exemplara", a declarat primarul Municipiului Resita pentru ZF.

In afara avantajelor subliniate anterior, obligatiunile, prin natura posibilitatii de structurare, ofera anumite avantaje pe care finantarile clasice (in speta, creditele bancare) nu le poseda. O unitate administrativ teritoriala (UAT) se confrunta cu multiple limite impuse prin cadrul legal national, atat in ceea ce priveste sumele care se pot contracta per total la nivel de tara, precum si la nivel individual, pentru fiecare primarie in parte, argumenteaza Ioan Popa. Aceasta din urma este reprezentata de gradul de indatorare maxim per primarie, de 30% din media veniturilor proprii.

"Pe cand un credit clasic ar indatora o primarie intr-un procent sesizabil inca din anul in care acesta este contractat, structura obligatiunilor pe care am dezvoltat-o alaturi de specialistii VMB Partners ne ofera o degrevare a indatorarii pe termen lung, pastrand astfel posibilitatea unor noi contractari, fie imediate, fie pe termen mediu, in functie de necesitatile si oportunitatile pe care Municipiul le va avea in anii urmatori."

Mai mult decat atat, succesul unei astfel de emisiuni deschide noi posibilitati la maturitate, prin optiunea de a refinanta aceasta suma printr-o noua emisiune de acelasi gen, care ar putea contribui exponential la dezvoltarea durabila a unui plan de investitii verzi pe termen lung/foarte lung

"Consideram ca obligatiunile municipale sunt un instrument financiar de viitor in ceea ce priveste UAT-urile, avand in vedere toate cele mentionate anterior, si ca prin stimularea acestei piete, in special pe segmentul verde, se vor cunoaste progrese rapide si sesizabile pentru populatie, intr-un ritm mult mai alert si satisfacator pentru cetateni decat tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani", conchide Ioan Popa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare