×

Banci si asigurari

Radu Popescu, CEC Bank: Ingrijorari vedem in zona cosntructiilor si in zona de real-estate din...

Radu Popescu, CEC Bank: Ingrijorari vedem in zona cosntructiilor si in zona de real-estate din cauza gradului mare de indatorare ale entitatilor care activeaza in aceste zone. Riscul de credit ramane principalul risc pentru banci

17.06.2024, 17:17 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Zona constructiilor si zona de real-estate sunt sectoarele care au un potential vulnerabil din cazua gradului de indatorare destul de mare al entitatilor care activeaza in aceste zone, dar in continuare riscul de credit ramane principalul risc pentru banci, a spus Radu Popescu, Ofiter Sef Risc, CEC Bank Romania, in cadrul Conferintei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1

"Ingrijorari le vedem in zona constructiilor, in zona de real-estate, asta din cauza gradului mare de indatorare ale entitatilor care activeaza in zona aceasta. Din cauza faptului ca garantiile de buna executie sunt solicitate pe termen foarte lungi si antreprenorii nu au garantii. Nu exista o piata dezvoltata a garantiilor. Probabil ca odata cu aparitia bancii de dezvolare se vor mai schimba lucrurile aici. Cam acestea sunt sectoarele cu potential vulnerabil, dar care nu s-au manifestat inca in momentul de fata. Riscul de credit ramane principalul risc pentru banci. Circa 80% din cerintele de capital sunt alocate riscului de credit", a explicat Radu Popescu.

Ce a mai spus Radu Popestu, Ofiter Sef Risc, CEC Bank Romania

¬ Riscul de piata s-a diminuat semnificativ, insa mai ramane un risc de rata a dobanzii pentru ca bancile au in continuare in portofolii volume mari de titluri de stat, care sunt instrumente cu dobanda fixa, cu randament fix si maturitate mare si exista un mismatch intre activele si pasivele bancilor la dobanzi fixe. Este un potential risc si aici care ar putea duce intr-o corelare intre cu riscul de credit la o crestere a costului creditului pe termen mediu si lung. Asta depinde foarte mult de evolutia dobanzilor la nivelul pietelor.

¬ Riscul geopolitic este cuantificat atunci cand se stabilesc limitele de concentrare pe sectoare. M-as uita la momentul acesta la niste riscuri care ar putea converge intr-un risc de credit, ma refer la deficitul bugetar si deficitul de cont curent. Companiile nu inteleg, dar toate acestea pot duce la scumpirea fortei de munca.

¬ Incepem sa gasim din ce in ce mai greu forta de munca calificata. Acest lucru converge catre o crestere a gradului de indatorare si a dificultatilor de a-si rambursa creditele la nivelul companiilor si ne uitam la nivel de companie sa aiba o acoperire cat mai bine a serviciului datoriei, sa poata face fata obligatiilor de plata in conditiilor cresterii a ratelor dobanzilor. Sa nu mai vorbim de scaderea increderii investitorilor, care duce la o crestere a dobanzii, a costului creditului si apar dificultati de finantare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare