![]() |
17.06.2025, 11:49 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Daniel Ek, fondatorul Spotify, isi indreapta acum atentia si banii spre un domeniu total diferit de cel muzical: industria de aparare. Compania sa de investitii, Prima Materia, conduce o finantare de 600 de milioane de euro in start-up-ul german Helsing, evaluand compania la un impresionant 12 miliarde de euro. Astfel, Helsing devine unul dintre cele mai valoroase start-up-uri private din Europa, conform unor date publicate de Financial Times.
Lansata in Munchen, compania Helsing a inceput ca un dezvoltator de software bazat pe inteligenta artificiala. Insa ambitiile sale au crescut rapid: acum produce drone de atac, avioane de lupta autonome si submarine de recunoastere fara pilot.
Aceasta expansiune vine pe fondul unei cresteri globale a investitiilor in aparare, alimentata de instabilitatea geopolitica si de razboiul din Ucraina. Acesta din urma a scos in evidenta importanta noilor tehnologii in conflictele moderne - in special AI, automatizarea si capacitatile de atac la scara larga.
Daniel Ek nu e la prima sa miscare in domeniul apararii. Prima Materia a fost primul investitor important in Helsing inca din 2021, cu putin timp inainte de invazia Ucrainei de catre Rusia. Acum, spune Ek, este momentul pentru un pariu si mai mare: "Lumea este pusa la incercare mai mult ca niciodata. Iar acest lucru a accelerat urgent nevoia de finantare pentru Helsing."
Ek considera ca AI-ul, autonomia si productia in masa reprezinta pilonii noii ere a razboiului: "Nu putem subestima impactul acestor tehnologii - nici in Ucraina, nici in conflictele care vor urma."
In doar patru ani, Helsing a trecut de la statutul de start-up obscur la cel de gigant al industriei tech de aparare. Valoarea companiei s-a dublat in mai putin de un an, dupa ce anterior atrasese 450 de milioane de euro. Noua runda de finantare, ce include atat capital traditional cat si alte forme de investitii, ridica totalul strans de Helsing la 1,37 miliarde de euro.
Printre ceilalti investitori se numara giganti precum Saab (Suedia), Accel, Lightspeed Ventures, Plural si General Catalyst.
Pe langa dronele de atac produse in sudul Germaniei - mii de unitati fiind deja livrate in Ucraina - Helsing a obtinut contracte importante in Regatul Unit, Germania si Suedia. Compania a efectuat recent zboruri de test reusite cu un sistem autonom de lupta aeriana, care a pilotat un avion de vanatoare Saab. In plus, a anuntat dezvoltarea unei flote de submarine autonome pentru misiuni de supraveghere.
Aceasta investitie vine intr-un context mai amplu de boom al industriei tech-militare: de exemplu, compania americana Anduril a atras recent 2,5 miliarde de dolari, la o evaluare de 30,5 miliarde. De asemenea, producatori europeni de drone precum Quantum Systems si Tekever au depasit fiecare pragul de 1 miliard de euro in valoare.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 14:28