![]() |
01.07.2025, 11:23 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Google a acceptat sa cumpere energie electrica de la o centrala de fuziune nucleara planificata pentru 2030, in doar al doilea acord de achizitie de energie semnat in sectorul emergent al energiei de fuziune, scrie FT.
Gigantul tehnologic s-a angajat sa achizitioneze 200 de megawati de electricitate de la viitoarea statie de productie a companiei Commonwealth Fusion Systems din Virginia, in baza unui contract pe mai multi ani pentru achizitia de energie, au anuntat luni cele doua companii.
CFS, cu sediul in SUA, care a strans in 2021 o suma-record de 1,8 miliarde de dolari de la investitori printre care si Google, spera ca facilitatea propusa de 400 MW sa fie prima statie de fuziune conectata la retea.
Oamenii de stiinta incearca sa produca energie curata prin fuziune nucleara inca din anii '50, insa in decenii de experimente niciun grup nu a reusit sa obtina dintr-o reactie de fuziune mai multa energie decat consuma sistemul.
CFS este, probabil, cea mai avansata dintre cateva zeci de companii private care concureaza pentru perfectionarea tehnologiei si dezvoltarea unei instalatii comercial viabile.
In prezent, construieste o centrala demonstrativa in Massachusetts pe care intentioneaza sa o puna in functiune in 2027. Se asteapta ca statia care va furniza energie pentru Google sa fie gata la inceputul anilor 2030.
"[Acesta nu este] doar un plan cu o data inventata sau un document sumar", a declarat pentru Financial Times Bob Mumgaard, CEO si co-fondator CFS, referindu-se la contractul de achizitie de energie. "Este un PPA complet", a adaugat el, "noi produc energie, iar ei sunt obligati sa o cumpere."
Acordul survine in contextul in care companii din domeniul tehnologic, inclusiv Google - detinuta de Alphabet - se intrec sa-si asigure accesul la energie electrica pentru a sustine extinderea masiva a centrelor de date necesare pentru alimentarea sistemelor AI.
Microsoft a semnat in 2023 un contract similar cu compania de fuziune a lui Sam Altman, Helion, convenind sa achizitioneze electricitate de la o facilitate propusa de 50 MW despre care companiile afirmau la momentul respectiv ca va fi operationala pana in 2028.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 15:14