×

Zf 24

Sondaj: 3 din 5 angajati in IT&C se asteapta ca 2024 sa aduca multe schimbari in industrie si 47%...

Sondaj: 3 din 5 angajati in IT&C se asteapta ca 2024 sa aduca multe schimbari in industrie si 47% considera ca este mai greu in aceasta perioada sa faca o schimbare profesionala

04.03.2024, 12:52 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Numarul de specialisti IT angajati in Romania a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, fiind unul dintre sectoarele cu cele mai mari salarii, dar si cu un grad mare de mobilitate a fortei de munca, 2024 aducand insa o serie de schimbari, iar 47% dintre programatori considera ca este mai greu in aceasta perioada sa faca o schimbare profesionala, potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare online bestjobs in parteneriat cu firma Orion Innovation.

Astfel, 3 din 5 angajati in IT&C considera 2024 un an care va aduce schimbari semnificative in industria IT. Salariul (30%), posibilitatile de dezvoltare si crestere (20%), flexibilitatea modului de lucru (15%) si pachetul de beneficii (13%) sunt cele mai importante criterii de care specialistii in IT tin cont in acceptarea unei oferte de angajare.

In Romania, in luna august 2023, figurau 240.800 angajati in IT&C, 82% dintre ei avand pana in 34 de ani, potrivit datelor Eurostat. Cifrele plaseaza Romania pe locul 2 in Europa ca numar de specialisti angajati in IT si pe locul 5 in randul tarilor UE ca procent de femei cu studii in IT&C, ce activeaza ca specialisti IT (30%).

Angajatii in IT prefera sa lucreze remote (89%) macar cateva zile pe saptamana, insa momentan modul de lucru este impartit intre remote (38%), hibrid (28%) si de la birou (36%). Desi lipsa contactului fizic si a interactiunii in timp real poate duce la o pierdere a conexiunii umane si la o scadere a nivelului de angajament si coeziune in echipa, o relatie buna cu colegii de munca este considerata importanta de 94% dintre respondentii sondajului.

"Angajatii din IT sunt familiarizati cu lucrul remote cu mult inainte ca acesta sa fie adoptat de intreaga piata, datorita specificului activitatii din acest domeniu. Acest lucru a facut ca echipele sa dezvolte tool-uri si metode de comunicare care sa depaseasca distanta fizica, pentru a crea echipe coezive, unde exista diversitate si incluziune. Astfel ca, in 2024 avem o piata IT matura, dinamica, care conduce la nivel european atat ca talente, cat si ca reprezentativitate in randul femeilor", spune Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.

Conform studiului, salariul si beneficiile extrasalariale sunt motivele principale care determina programatorii sa ramana sau nu la actualul loc de munca, 55% dintre respondenti asteptand o crestere de minim 10% a salariului in acest an.

Salariul mediu net pentru un specialist IT junior (0-2 ani experienta) porneste de la 800 euro net si poate ajunge la peste 3.000 euro net, in cazul unui specialist IT senior.

Totodata, in topul beneficiilor pe care le primesc la locul de munca, ca parte din pachetul salarial, se numara program si mod de lucru flexibil, tichete de masa, acces la servicii medicale private, asigurare medicala, cursuri de specializare si dezvoltare personala. Pe langa acestea, angajatii IT isi doresc sa primeasca si al 13-lea salariu, bonusuri de performanta, suport in certificari profesionale, pensie privata sau actiuni in companie.

"Bugetele dedicate pentru cursuri si certificari, programele noastre de formare si oportunitatile de mentorat disponibile vin sa sustina o crestere solida in cariera, contribuind la formarea unei echipe motivate si bine pregatite", a declarat Leo Radu, Manager General Orion Innovation Romania.

Intrebati ce ii motiveaza la locul de munca, IT-istii spun ca rezultatul pozitiv al muncii lor, satisfactia personala de a reusi ceva nou, posibilitatea de a obtine o promovare sau aprecierile superiorilor si echipei ii determina sa se implice cel mai mult la job.

In sens opus, ce ii demotiveaza si ii face sa se indrepte catre o schimbare profesionala sunt lipsa unei mariri de salariu, starea de burnout (oboseala extrema), faptul ca munca pe care o fac nu le aduce nicio satisfactie si lipsa aprecierilor din partea superiorilor si echipei.

Sondajul a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un esantion de 840 angajati in domeniul IT din Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare