![]() |
17.06.2025, 11:35 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Unul din patru angajati romani este nemultumit de salariu si jumatate dintre ei se asteapta in urmatorii doi ani ca salariile sa stagneze, in timp ce doar 13% dintre companii si-ar revizui semnificativ politica de salarizare in urmatorul an, arata un sondaj realizat de platforma Undelucram.ro la nivel regional.
Un pachet salarial mai bun (salariu si beneficii) este principalul motiv de schimbare a jobului in toate cele cinci tari participante la studiu: Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia si Ungaria. In cazul Romaniei, 63% dintre participanti spun ca un venit mai mare ar fi principalul motiv pentru care si-ar schimba jobul.
De partea cealalta, doar 13% dintre companii si-ar revizui semnificativ politica de salarizare in urmatorul an si 44% punctual, conform studiului "Salarii si beneficii - echilibru intre asteptari si oferta".
Sondajul a fost realizat in perioada 15 aprilie - 1 iunie anul acesta si au raspuns 8.898 angajati cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani din Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia si Ungaria. Studiul a implicat si 990 de specialisti in resurse umane din aceleasi tari.
"Studiul ne arata prin cifre o realitate pe care o simtim deja - angajatii romani, dar si angajatii din celelalte tari participante - isi doresc salarii mai mari, dar sunt constienti ca urmatorii doi ani vor fi dificili si, cel mai probabil, veniturile vor stagna. Specialistii in resurse umane stiu ce isi doresc oamenii, iar 44% iau in calcul sa faca ajustari punctuale si 13% chiar semnificative. Putem spune ca angajatorii sunt tot mai atenti la nevoile angajatilor si isi adapteaza pachetele salariale pentru a-si multumi oamenii, dar in acelasi timp raman foarte atenti la cursul economiei. Daca pana recent vorbeam despre optimism si cresteri ambitioase, astazi cuvintele cheie sunt precautie, adaptare si echilibru - atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Intr-un context economic incert, fiecare pas este calculat cu grija, dar e clar ca dialogul intre cele doua parti devine tot mai important", a declarat Costin Tudor, CEO Undelucram, parte a retelei wherewework.
Datele arata ca 72% dintre angajati se gandesc sa isi schimbe locul de munca, 28% dintre acestia cautand deja, iar 44% ar face acest pas doar daca ar aparea o oportunitate foarte buna. Un procent de 13% sunt multumiti de actualul loc de munca, iar 8% iau in calcul o schimbare in 6-12 luni.
Cei care se gandesc cel mai mult la o modificare a jobului sunt moldovenii, 79% dintre ei luand in calcul aceasta posibilitate, ei fiind urmati de bulgari (74%). Grecii sunt la egalitate cu romanii cu un procent de 72%, iar pe ultimul loc se afla ungurii, 68% dintre acestia gandindu-se la schimbarea locului de munca.
Un pachet salarial mai atractiv (salariu si beneficii) este principalul motiv de alegere a unui alt job in toate tarile participante la studiu. Pe locul al doilea - in Romania, Republica Moldova si Bulgaria - se afla un program flexibil si posibilitatea de a lucra remote, in timp ce in Grecia si Ungaria, locul al doilea este ocupat de dorinta de a avea un mediu de lucru mai placut (echipa, manager, cultura organizationala).
Mediul de lucru este al treilea motiv pentru care romanii si-ar schimba jobul (13%), urmat de oportunitatile de dezvoltare profesionala (6%).
Aproximativ o treime dintre respondentii romani au salarii mai mici de 1.000 de euro, 27% au intre 1.000-1.500 de euro, 18% intre 1.500-2.000 de euro, 14% intre 2.000 si 3.000 de euro, iar 7% peste 3.000 de euro. Dintre tarile participante la sondaj, salariile din Romania sunt cele mai mari, 70% dintre moldoveni avand salarii sub 1.000 de euro, in timp ce 6% dintre unguri au salarii de peste 3.000 de euro.
Cei mai multi dintre angajatii romani - 27% - cred ca ar fi corect sa aiba un salariu intre 1.500 si 2.000 de euro, iar 18% considera ca munca lor ar valora mai mult de 3.000 de euro
Comparativ, 20% dintre angajatii din Republica Moldova cred ca ar fi corect sa castige intre 500 si 1.000 de euro, iar 40% intre 1.000 si 1.500 de euro. Cei mai multi bulgari (32%) si unguri (36%) considera ca ar merita 1.500-2.000 de euro, iar cei mai multi greci (39%) cred ca ar fi potrivit sa aiba un salariu de 1.000-1.500 de euro.
Romanii isi doresc salarii mai mari avand in vedere ca in ultimii doi ani cresterile salariale procentuale nu au fost semnificative, in timp ce inflatia a fost constanta. Astfel, celor mai multi angajati romani (29%) le-a crescut salariul cu 5-10%, iar un sfert nu au avut parte de nicio majorare in ultimii doi ani.
Grecia este tara din regiune cu cel mare mare procent de angajati (44%) carora nu li s-a marit salariul in ultimii doi ani, iar Republica Moldova este statul cu cel mai mare procent al angajatilor (14%) carora li s-a marit salariul cu peste 20%.
In concluzie, 43% dintre angajatii romani sunt nemultumiti de salariul actual (dintre care 13% foarte nemultumiti), 26% sunt neutri, 27% sunt satisfacuti de salariu, iar 4% foarte multumiti. Cei mai nemultumiti la nivel regional sunt ungurii (59%), urmati de bulgari (56%), greci si moldoveni (ambele cu 48%).
Jumatate dintre angajati se asteapta ca in urmatorii doi ani salariile sa stagneze, iar 37% se asteapta la cresteri moderate. Aproximativ 6% sunt mai optimisti si cred in cresteri considerabile ale salariilor si beneficiilor, in timp ce 5% se asteapta la reduceri ale veniturilor.
In Grecia, Bulgaria si Ungaria cei mai multi angajati se asteapta tot la o stagnare, in timp ce in Republica Moldova cei mai multi angajati mizeaza pe o crestere moderata.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
01.07.2025, 14:28