![]() |
21.05.2025, 10:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Industria prelucratoare din Romania, fabricile practic, acele firme pe care in statistici le gasim la codul CAEN C, au avut in 2023, ultimul an pentru care exista date agregate, o cifra de afaceri cumulata de 550 mld. lei (110 mld. euro), un avans de 36% in ultimii cinci ani, rezultate realizate cu un milion de angajati.
Ani de-a randul ne-am concentrat cu totii atentia pe ce capacitati industriale a pierdut Romania, pe fabricile devenite malluri, pe ruinele din fostele mari centre industriale. Ele sunt o realitate care nu poate fi ignorata, dar pe care am "plans-o" suficient.
Ajunsi aici, e timpul sa vedem ce produce Romania, ce exporta, ce atuuri are, in ce sectoare, cine sunt managerii care conduc cele mai mari fabrici ale Romaniei si cum arata industria romaneasca in 2025. Ea nu mai seamana deloc cu ce era acum 30 de ani, si chiar daca era bine sa nu pierdem ce am avut, sa nu vindem la fier vechi combinatele industriei de dinainte de 1989, realitatea este ca astazi ele nu mai sunt.
Dar sunt fabrici de medicamente, fabrici auto, fabrici de componente auto, fabrici de lapte, carne, paine, sucuri, bere, fabrici in chimie, fabrici in siderurgie, fabrici de vagoane, fabrici de nave, fabrici de echipamente electro-IT, fabrici de avioane si componente pentru avioane, fabrici de materiale de constructii, de acoperisuri, tigle, fabrici de mobila, fabrici de textile si de incaltaminte.
Sunt inca mii de fabrici despre care putem vorbi, mii de exemple la care ne putem uita si de la care putem afla cum au facut, cum se poate face sa fie mai multe, mai performante, cum poate creste in Romania o industrie inteligenta. Ce atuuri avem, pe ce ne putem baza, cine sustine industria locala.
Industria in 2025 este si despre roboti si despre automatizare si despre eficienta si despre manageri si angajati pregatiti.
In 2025, reindustrializare nu mai inseamna ceea ce ar fi insemnat in anii 2000, reindustrializarea Romaniei merge astazi mana in mana cu politici de digitalizare, de responsabilitate fata de mediu, cu adaptare la contextul actual. Zona de cercetare-dezvoltare ar trebui sa se afle in linia intai in industria romaneasca.
Pornind de la aceste premise, Ziarul Financiar va organiza luni, 26 mai, in Bucuresti, conferinta Reindustrializarea Romaniei pentru a vedea ce mai producem astazi in tara.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
21.05.2025, 20:00