×

Accesează
contul existent

Opinii

Vanzarile de titluri de stat Fidelis/Tezaur, cu dobanzile mari oferite si scadentele lunare, incep...

Vanzarile de titluri de stat Fidelis/Tezaur, cu dobanzile mari oferite si scadentele lunare, incep sa atace piata bursiera, piata imobiliara si piata bancara

17.03.2025, 00:28 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Vanzarile de titluri de stat Fidelis si Tezaur, cu dobanzile mari pe care le ofera, peste piata, si mai ales cu schimbarea scadentei la Fidelis de la vanzari trimestriale la vanzari lunare, incep sa afecteze piata bursiera, piata imobiliara si nu in ultimul rand piata bancara.

1 . Piata bursiera - Dobanzile mari oferite de Ministerul Finantelor, fixe si cu scadenta lunga (7,8% /7,5%/6,8% la lei si 3,75%/6,25% la euro), sunt peste dividendele care s-ar putea obtine acum la Bursa, cel putin pentru actiunile mari (5-7%). Ca sa nu mai vorbim ca dobanzile de la Fidelis si Tezaur nu sunt impozitate, in timp ce dividendele sunt impozitate de doua ori - impozitul pe dividend si includerea in plafonul de CASS.

O parte dintre romani investesc in companiile mari de la Bursa in primul rand pentru dividende si in al doilea rand pentru o eventuala crestere a valorii actiunilor. Aici, invesitorii se pot trezi chiar cu o scadere a valorii actiunilor.

Dupa cum remarca si Adrian Tanase, CEO al BVB, intr-o discutie la ZF Deschiderea de astazi la Bursa , atat timp cand la titluri de stat cupoanele sunt scutite de taxe, ar trebui si cupoanele platite de corporatii, adica dobanzile la obligatiuni, sa beneficieze de acelasi tratament fiscal, ca sa fie aceeasi piata pentru toti. Brokerii din piata spun ca dobanzile mari platite de Ministerul Finantelor la Fidelis si Tezaur afecteaza investitiile in actiuni la Bursa si cererea pentru actiuni si obligatiuni noi.

Ministerul Finantelor seteaza un castig in piata, iar toti cei care vor sa obtina bani de la investitori trebuie sa ofere castiguri mult mai mari, peste 10-12% la lei si chiar peste 8% la euro. Nu sunt multe companii care ar putea sa plateasca acest cost, iar cele care ar plati au un risc extrem de ridicat.

Companiile care ar vrea sa vanda actiuni pietei de retail ar trebui sa ofere discounturi mari ca sa convinga investitorii sa investeasca in actiuni/obligatiuni corporative, dar asta inseamna si acceptarea de catre actionarii companiei a unei evaluari mult mai mici a firmei, ceea ce nu multi actionari sunt dispusi sa accepte.

2 . Piata imobiliara - Dobanzile mari oferite de Ministerul Finantelor, scutite de impozit, incep sa atraga bani de la investitorii romani, care poate inainte ar fi avut pe lista mai degraba sa investeasca banii in achizitia de apartamente pentru a le da ulterior in chirie.

Dupa cum a spus la ZF Live Gabi Arteni, prim-vicepresedinte APAIR - Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania , in acest moment randamentele obtinute din chirii, daca se iau in considerare taxele/impozitele, nu au cum sa rivalizeze cu dobanzile oferite de Ministerul Finantelor, 7,9% la lei/6,25% la euro, ca sa nu mai vorbim de pierderile care se inregistreaza in timpul unui contract de inchiriere - luni in care un apartament sta liber, lucrarile de renovare si mobilare.

Cand dobanzile la titlurile de stat pentru populatie erau 2-3%, asta inainte de 2022, era mai rentabil sa cumperi un apartament, care era si mai ieftin decat astazi, si sa castigi din chirie. Per total, puteai sa castigi la euro 4-6%. La chiriile actuale si al preturile actuale ale apartamentelor nu ai cum sa rivalizezi cu dobanzile la titlurile de stat, mai ales ca piata imobiliara este ilichida, adica vanzarea unui apartament la pretul cerut nu se intampla chiar a doua zi. La titlurile de stat vanzarea se poate face de pe o zi pe alta.

3 . Piata bancara - Bancile au inceput sa simta presiunea titlurilor de stat Tezaur si Fidelis atat la nivelul dobanzilor mari oferite de Ministerul Finantelor, cat mai ales acum, de la inceputul acestui an, cand Ministerul Finantelor a schimbat scadenta de vanzare a Fidelis de la trimestru la luna.

Bancile ofera dobanzi la depozite sub Fidelis/Tezaur. Daca ar oferi dobanzi mai mari, ar trebui ca si dobanzile la credite sa fie cu mult mai mari, adica peste 10%-12% la lei si peste 8% la euro. Bancile mai pot jongla cu dobanzile mici la conturile curente, ceea ce face ca media resurselor atrase sa fie mai redusa, dar si asa dobanzile la credite care sunt acum in piata - peste 8% la lei si peste 6% la euro - sunt considerate mari de catre companii.

In ultimii doi/trei ani de zile, Ministerul Finantelor a atras peste 45 de miliarde de lei prin Fidelis si Tezaur, resurse care pana acum nu au afectat bancile, dar care incep sa afecteze de acum inainte, in sensul ca ritmul de crestere al depozitelor se diminueaza si chiar s-ar putea ca unele banci sa inregistreze chiar o scadere a soldului depozitelor atrase de la populatie.

Ministerul Finantelor are mare nevoie de bani, este principalul cumparator de lei si euro de pe piata si in aceste conditii stabileste nivelul dobanzilor ca punct de reper.

Bancile atrag resurse de la populatie pe care le plaseaza in titluri de stat. Dar de partea cealalta dobanzile mari de la credite fac dificila finantarea bancara atrasa de companii. Ce business ai ca sa platesti dobanzi la lei de 8-10% in aceste vremuri extrem de tulburi?

Ministerul Finantelor are in acest an un necesar de finantare de 213 miliarde de lei, atat in lei cat si in valuta, si sumele care nu pot fi obtinute de pe piata externa trebuie sa fie obtinute de pe piata interna, de la banci, fondurile de pensii Pilon II, care au ajuns in topul celor mai mari cumparatori de titluri de stat, fondurile de investitii si fondurile mutuale, companiile de asigurari. Cand cele sapte fonduri Pilon II, care trebuie sa cumpere luna de luna titluri de stat, primesc dobanzi de peste 7%, cu risc zero, de ce ar mai investi in obligatiuni ale companiilor, care chiar daca au dobanzi mai mari au si riscuri mai mari?

Dobanzile din acest an la titlurile de stat nu vor scadea asa de usor avand in vedere ca inflatia este in continuare sus - 5%, inca nu s-a clarificat situatia cu alegerile prezidentiale, guvernul nu este atat de solid si oricum trebuie sa ia masuri fiscale pentru a se incadra intr-un deficit bugetar de 7%, ca sa nu mai vorbim ca agentiile de rating sunt cu ochii pe noi si orice derapaj bugetar, economic, politic va arunca Romania in categoria "Junk", nerezervata investitiilor.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare