![]() |
27.09.2023, 00:08 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
¬ Reforma sistemului de sanatate nu mai poate sa astepte ¬ Sunt spitale care nu ofera servicii medicale pacientilor, dar primesc bani indiferent de rezultate ¬ Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti: "Un medic care face 100 de externari pe luna este platit cu acelasi salariu ca si cel care face 10 externari pe luna".
Banii care ajung in sistemul sanitar de stat trebuie investiti acolo unde pacientii au parte de servicii medicale bune, in spitalele care au capacitate de a ingriji pacientii. Trebuie "strans" robinetul finantarii cu bani publici acolo unde nu exista performanta medicala. Este concluzia transanta a managerilor spitalelor de stat care au participat la evenimentul ZF Health & Pharma Summit '23. Intre performanta si supravietuire in Sanatate.
Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Pfizer, Antibiotice Iasi, Arpim, Bondoc & Asociatii, Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson, Dumagas, EY, Filip & Company, IQVIA, Terapia, newpharma, Musat & Asociatii, UNSAR, PwC, ContentSpeed, Siemens Healthineers, Medicover, Servier, Life Dental Spa, ADEM, Medima, htss, Klintensiv, STADA si BPT.
Cu toate ca sistemul de sanatate si-a crescut anual cu miliarde de lei bugetul, realitatea nu a evoluat in acelasi ritm. Nevoia de o reforma in sistemul public este cu atat mai mare, este de parere Florentina Ionita Radu, director general, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila. "Plata ar trebui sa fie pe cat se lucreaza, nu pe faptul ca tu esti cotat ca spital si ai dreptul sa primesti de la stat o anumita suma de bani. Eu cred ca sunt zone unde trebuie strans robinetul pentru ca nu e normal sa platesti influente financiare pentru toti cei care lucreaza in niste spitale fara sa ai indicatori de performanta, fara sa apreciezi daca ei isi fac sau nu isi fac treaba.
"De exemplu, in pandemie s-au platit spitalele indiferent de cati pacienti ai facut, ci de cat ai consumat. S-a intamplat si dupa pandemie, nu conteaza daca faci sau nu treaba, cat cheltui atata primesti", spune ea.
Pe de alta parte, managerii spitatelor nu au nicio parghie legala pentru a-i recompensa pe medicii care lucreaza mai mult, cat nici sa ii sanctioneze pe cei care au mai putina activitate.
"Avem spitale care isi primesc banii indiferent daca au sau nu pacienti", precizeaza Florentina Ionita Radu.
Una dintre propunerile sale este ca spitalele care sunt clasificate la categoria 4 sa devina centre de sanatate si sa asigure partea de ambulatoriu.
In sustinerea acestei idei, Adrian Cotirlet, Manager, Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti spune ca din cele 400 de spitale publice din Romania, un sfert dintre acestea nu au nici macar cele patru sectii de baza, anume chirurgie, medicina interna, ATI si obstretica ginecologie. De asemenea, nu au nici un numar suficient de medici pentru a acoperi permanent cele patru sectii.
"Noi, ca manageri de spital, nu avem nicio parghie in evaluare medicilor. Un medic care face 100 de externari pe luna este platit cu acelasi salariu ca cel care face 10 externari pe luna", spune el.
Mai mult, infrastructura de sanatate actuala, prea putin dezvoltata si care nu prea mai face fata actualelor cerinte, ar trebui sa se dezvolte in directia de noi spitale, costul pentru constructia acestora fiind mai mic chiar decat consolidarea actualelor cladiri.
"Sa repari spitalele vechi asa cum sunt ele este extrem de costisitor, o lucrare de consolidare costa de foarte multa ori mai mult decat o lucrare pentru o cladire noua. Avem aceasta experienta. Inainte de a putea sa propun construirea unui spital nou, a trebuit sa depun documentie extrem de stufoasa si scumpa pentru a solicita consolidare, practic pe finantarea pe care a calculat-o echipa de proiectanti pentru consolidarea unui spital vechi, in acest moment, ridicam cu aceeasi suma un spital nou", spune Beatrice Mahler, Manager Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, care mentioneaza ca Institutului i-a fost aprobata o finantare pentru construirea unui spital nou in Sectorul 4 din Bucuresti, unde va fi transferata sectia de turbeculoza.
Managerii spitatelor au spus la unison ca sistemul de sanatate are nevoie de o reforma, pentru a putea exista schimbari vizibile in urmatorii ani. Adoptarea unei reforme nu trebuie sa mai astepte, altfel sistemul public nu va reusi sa progreseze.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.