×

Capitala de 100

Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"

Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"

"Intemeiate initial pe o orientare preponderent umanista, colectiile de documente ale Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" ofera astazi posibilitati de informare, studiu si cercetare in toate domeniile cunoasterii.

Procesul de dezvoltare a bazei de documente este subordonat cerintelor utilizatorilor specifici Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", interesati de aprofundarea studiilor universitare si de cercetare stiintifica. Strategia achizitionarii de pe piata editoriala interna si internationala are in vedere criterii ferme de exigenta.

Salile de lectura Sala de lectura nr.1, Europa, se afla la etajul 1 si este dedicata documentatiei europene. Aici gasesti legislatie, standarde, regulamente, publicatii comunitare, publicatii ale institutiilor si organizatiilor internationale.

Sala de lectura nr. 2, Minerva, se afla la etajul 1 si are bibliografii, biblioteconomie, carti despre Stiinta informarii, cataloage, dictionare, enciclopedii, ghiduri, repertorii.

Sala de lectura nr. 3, G. Dem Teodorescu, se afla la etajul 1 si este dedicata publicatiilor seriale.

Sala de lectura nr. 4, Titu Maiorescu, de la etajul 2, are carti din domeniile arheologie, filosofie, istorie, politologie, psihologie, religie, sociologie, stiinte auxiliare ale istoriei.

Sala de lectura nr. 5, Stefan Octavian Iosif, este la etajul 2 si are un fond de carte de arta, folclor, lingvistica, literatura.

Sala de lectura nr. 6, Constantin Radulescu-Motru, de la etajul 3, este locul unde poti lectura carti de astronomie, chimie, economie, fizica, management sau matematica.

Sala de lectura nr. 7, Simion Mehedinti, aflata la etajul 3, este dedicata domeniilor astronomie, biologie, botanica, geografie, geologie, medicina, tehnica, inginerie si zoologie.

Biblioteca dupa 1989 In timpul Revolutiei din 1989, cladirea a fost incendiata si s-a pierdut fondul bibliotecii alcatuit din carti rare. Au fost distruse peste 500.000 de volume, harti rare, aproape 3.700 de manuscrise care apartineau unor persoane marcante ale culturii, printre care Eminescu, Maiorescu, Caragiale, Cosbuc, Blaga, Eliade. Incepand din aprilie 1990, sub egida UNESCO, a inceput reconstructia si modernizarea bibliotecii. Datorita impresionantei solidaritati umane intru spirit, in numai cativa ani, cu exceptia documentelor unicat, prin schimburi si donatii, cea mai mare parte a fondului de publicatii avea sa fie reintregita.

S-au primit donatii de peste 100.000 de volume de la persoane si institutii din tara si peste 800.000 de volume de peste hotare. In proiectul de extindere, complexul arhitectonic al Bibliotecii Centrale Universitare se compune din trei corpuri, integrand alaturi de palatul Fundatiei, cladirea fostei Banci Dacia - Romania, distrusa in acelasi incendiu din decembrie 1989 si corpul Boema. Necesara extindere a localului, are la baza o mai veche idee si initiativa a istoricului Nicole Iorga, care, in anul 1931, in vederea aceluiasi scop, sub tutela Ministerului Instructiunii Publice, a achizitionat 1.600 mp langa cladirile Fundatiei Universitare. Cu toate neajunsurile provizoratului, in timpul restaurarii cladirii vechi, intre 1990 si 2000, Unitatea Centrala si-a continuat activitatea publica in ansamblul de cladiri din Calea Plevnei nr. 59, desfasurand servicii de biblioteca la standarde apreciate de utilizatori. In noiembrie 2001, a avut loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti. La eveniment au participat numeroase personalitati ale lumii politice si culturale, atat din tara cat si din strainatate."

Articole asemanatoare