×

100 de locuri de vizitat

Biserica Neagra, Brasov

Biserica Neagra, Brasov

Biserica Neagra este o biserica parohiala a comunitatii evanghelice luterane din Brasov, fiind unul din cele mai importante cladiri de arhitectura gotica din tara.

Constructia acesteia a durat aproximativ un secol, incepand in anul 1377 si fiind finalizata in jurul anului 1477. Biserica a fost si obiectul unui atac otoman in anul 1421, avand de suferit mici daune. Lacasul reprezinta cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei avand dimensiuni impresionante. Lungimea bisericii este de 89 de metri, avand o latime de 38 de metri. In biserica pot intra aproximativ 5000 de persone. Este alcatuita din cor, naos si turn. Corul se intinde pe 31 de metri, 41 de metri sunt ocupati de naos, iar 16 metri masoara baza turnului. Suprafata totala a constuctiei se intinde pe 2500 de metri patrati. Biserica se afla la 589 de metri deasupra nivelului marii.

Celebrul lacas de cult se evidentiaza si prin clopotnita impresionanta, unde se gaseste cel mai mare clopot din Romania, care cantareste sase tone. De asemenea, exceptand Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia, in Biserica Neagra se gaseste cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, din secolele XV-XVI.

In interior, se pot identifica nenumarate obiecte de arta: o cristelnita din anul 1472, o pictura murala a Sfintei Maria din anul 1476, cat si strane din secolele XVIII - XIX.

Numele pe care il are monumentul este de fapt "Biserica Sfanta Maria", dar dupa incendiul din anul 1689, in care biserica a fost distrusa partial, lacasul de cult a fost cunoscut sub numele de "Biserica Neagra".

Orga Buchholtz din Biserica Neagra este cea mai mare orga mecanica functionala din tara noastra, avand 3993 tuburi si 76 de registre. In fiecare an in biserica sunt organizate concerte de orga, unde concerteaza atat muzicieni din tara, cat si de peste hotare.

Articole asemanatoare