×

100 de locuri de vizitat

Lacul Rosu

Lacul Rosu

Lacul Rosu, cunoscut si sub denumirea de Lacul Ghilcos, este situat la poalele Muntelui Hasmasul Mare, in vecinatatea Cheilor Bicazului. Situat la 26 de kilometri de Gheorghieni, in judetul Harghita, lacul de baraj natural s-a format dupa prabusirea unui versant in timpul cutremurului din 23 ianuarie 1838.

Lacul este situat la o altitudine de 938 de metri, fiind format intr-o depresiune cu clima subalpina. Numele acestuia provine de la argilele bogate in oxizi de fier, aduse de Paraul Rosu si depozitate in lac. Lacul Rosu s-a format prin deplasarea argilei din compozitia stancilor depuse cu ocazia ultimei ere glaciare pe versantul nord vestic al muntelui Ghilcos. De asemenea, rocile masivului Suhard sunt si ele rosii, reflectia acestora in apa lacului amplificand efectul visual al culorii apei. Cu trecerea timpului, padurea de brazi a fost inundata, acestia pietrificandu-se.

Imediat dupa formare lacul a continuat sa se extinda, dar in timp barajul natural s-a erodat, nivelul apei stabilizandu-se. Din vechea padure s-au pastrat si astazi varfurile brazilor, ramasi pe picioare in amonte de baraj. Trunchiurile lor s-au conservat datorita apei bogate in carbonati de calciu si oxid de fier.

In prezent, Lacul Rosu se intinde pe 11 hectare si are o adancime maxima de 9,6 metri, fiind cel mai mare lac natural montan din tara noastra. Forma acestuia seamana cu litera L, avand doua brate: unul din Valea Oii cu lungimea de 900 de metri, iar celalalt din Valea Suhardului, cu o lungime de 438 de metri. Lacul este alimentat de patru paraie: Verescheul, Suhardul, Valea Oii si Licosul.

De-a lungul timpului au aparut numeroase legende cu privire la culoarea lacului. Este cunoscut si sub denumirea de Ghilcos, pentru ca in maghiara cuvantul gyilkos inseamna ucigas. Potrivit unei legende, o surpare de teren ar fi acoperit integral un sat, omorand toti locuiorii. Apa adunata in timp a avut culoarea rosie datorita sangelui locuitorilor, luand numele de Lacul Rosu sau Lacul Ucigas. O alta legenda locala spune ca in zona traia o fata saraca, care a fost adoptata de o batrana, si un baiat bogat. Povestea spune ca cei doi tineri s-au indragostit, insa familia tanarului nu a fost de acord cu sentimetele acestora. Cei doi au decis sa fuga in lume, iar parintii tanarului, afland, au blestemat-o pe fata. In drumul lor, tinerii au fost prinsi de o furtuna, adapostindu-se la poalele masivului. Din nefericire, ca urmare a blestemului, o stanca uriasa s-a desprins din versant si s-a prabusit peste cei doi, ucigandu-i pe loc. Sangele acestora s-ar fi scurs in lac si de aici provine culoarea rosie a apei.

In prezent, lacul face parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, alaturi de Cheile Bicazului si Hasmasul Mare.

Articole asemanatoare