×

100 de locuri de vizitat

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani este cunoscut ca un momument ridicat in cinstea imparatului roman Traian, reprezentand triumful acestuia in cele doua razboaie daco-romane din anii 101-102 si 105-106.

In urma acestor victorii teritoriul dac este transformat in provincie romana. Monumentul a fost ridicat in anul 109 de celebrul arhitect Apollodor din Damasc.

Tropaeum Traiani are o inaltime de 39 de metri si un diametru de 38 de metri, fiind alcatuit la baza dintr-un nucleu cilindric cu dimensiunea de 12,6 metri. De jur imprejur, monumentul este alcatuit din 54 de metope din calcar, ce infatiseaza scene din razboiul daco-roman, asemanaoare din acest punct de vedere cu Columna lui Traian, din Roma. Din acestea, doar 48 se mai pastreaza si in ziua de azi. In ansamblul monumentului este gasit si un altar, pe care sunt inscriptionate numele soldatilor cazuti in razboiul de la Adamclisi.

In anul 1977 monumentul a fost reconstruit, iar unele dintre ruinele vechii constructii au fost mutate in muzeul cu aceasi denumire. La aproximativ doi kilometri de monument a fost ridicata cetatea romana Tropaeum Traiani, intemeiata de Traian pe locul vechilor asezari dacice. Prima mentiune istorica a cetatii apare in anul 170. In prezent, constructia este atestata ca momument istoric, fiind una din principalele atractii turistice ale judetului.

Articole asemanatoare