×

Software

Google trebuie sa distruga datele colectate in modul de browsing privat al Chrome

Google trebuie sa distruga datele colectate in modul de browsing privat al Chrome

02.04.2024, 13:53 By thumbs

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cei de la Google au fost de acord sa distruga miliarde de date colectate de la utilizatori atunci cand acestia foloseau modul de browsing privat "Incognito mode" din Chrome. Decizia vine ca urmare a unui acord la care s-a ajuns intr-un proces colectiv in care era implicata compania.

Este vorba despre cazul Brown vs. Google, iar acest acord va forta compania sa dezvaluie detalii suplimentare despre cum culege informatii in modul "Igcongnito" si sa limiteze, in viitor, colectarea de astfel de date. Daca va fi aprobat de un judecator federal al statului California, conditiile acestui acord vor fi aplicate asupra nu mai putin de 136 de milioane de utilizatori ai browser-ului oferit de Google. Procesul a fost initiat in 2020 de catre mai multi detinatori de conturi Google, care acuzau compania ca le urmareste comportamentul online din browser-ul Chrome, chiar si atunci cand au pornita functia "Incognito mode".

Un asemenea proces i-ar fi putut costa pe Google aproximativ 5 miliarde de dolari, contravaloarea calculata a datelor pe care Google le-a pastrat, compania fiind acum fortata sa le distruga, alaturi de datele pe care nu le va mai putea colecta in viitor. Cei de la Google vor fi nevoiti sa ia masurile amintite mai devreme in legatura cu datele colectate, in modul de browsing privat, pana in luna decembrie 2023. Iar din toate datele care nu vor fi sterse trebuie eliminate orice urme ale identitatilor utilizatorilor de pe urma carora provin acestea.

Jose Castaneda, purtator de cuvant pentru Google, s-a declarat multumit de acordul la care s-a ajuns in acest proces. Cu toate ca initiatorii procesului au evaluat datele colectate de Google fara acordul lor la 5 miliarde de dolari, suma pe care au si cerut-o drept pagube, nu vor primi niciun ban. Totusi, decizia se refera la pagubele financiare refuzate intregii "asociatii" de pagubiti, fiecare dintre acestia avand totusi posibilitatea de a cere despagubiri in mod individual. 50 dintre initiatorii procesului au facut-o deja.

O alta conditie inclusa in acest acord este modificarea informarilor pe care Google le va adresa utilizatorilor in legatura cu serviciile sale de browsing privat, pe care compania a inceput deja sa o implementeze in Chrome. De asemenea, pentru urmatorii cinci ani, Google a fost de acord sa permita blocarea cookie-urilor provenite de la terti in mod implicit atunci cand este folosit "Incognito mode", pentru a preveni tracking-ul utilizatorilor atunci cand acestia folosesc modul de browsing privat.

Sursa: The Verge

Articolul Google trebuie sa distruga datele colectate in modul de browsing privat al Chrome apare prima data in Go4IT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare