×

Economic

Ciolacu: Modernizarea aeroportului Otopeni, obiectiv strategic al parteneriatului cu Emiratele Arabe

Ciolacu: Modernizarea aeroportului Otopeni, obiectiv strategic al parteneriatului cu Emiratele Arabe

18.04.2024, 14:55 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Dezvoltarea de proiecte strategice comune intre Romania si Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a intalnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut in cadrul vizitei de lucru in Abu Dhabi. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut intrevederi cu managementul companiei ADQ Al Dahra, cu Khaldoon al Mubarak, CEO al companiei Mubadala, cu reprezentantii companiei IHC/Abu Dhabi Ports si cu Sultan Al Jaber, CEO ADNOC, presedinte Masdar si presedinte al Summitul-ui mondial pentru actiuni climatice COP28. Seful Executivului roman a exprimat interesul partii romane in mentinerea la cote inalte a relatiilor bilaterale si in atragerea investitiilor emirateze, context in care a subliniat importanta celei de-a treia sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care urmeaza sa se desfasoare la Bucuresti in perioada imediat urmatoare", anunta Executivul.

"Fie ca avem in vedere proiecte in energie, infrastructura, agricultura si procesare alimentara, IT&C, companiile emirateze pot avea o contributie substantiala la dezvoltarea in Romania a unor investitii majore. Extinderea si modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare si feroviare, investitiile in energia verde si in procesare alimentara sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Totodata, Marcel Ciolacu a apreciat ca asociatiile profesionale si camerele de comert si industrie din ambele tari au un rol important in promovarea si sustinerea cooperarii bilaterale si a schimburilor de experienta.

Premierul roman a mentionat ca aceasta vizita va conduce si la amplificarea prezentei companiilor romanesti pe piata emirateza. In acelasi timp, ambele parti si au manifestat interesul pentru constituirea Fondului suveran de investitii Romania - EAU.

"Cooperarea in sectorul energetic a reprezentat unul din subiectele abordate in cadrul acestor intrevederi, in conditiile in care Romania are inca o componenta importanta de folosire a energiei conventionale, astfel incat ofera oportunitati de cooperare in domeniile produselor petroliere si gazelor naturale, dar se afla in curs de desfasurare si tranzitia catre o economie verde, conform angajamentelor climatice asumate la nivelul UE. De aceea, sunt incurajate investitii semnificative in domenii precum energia regenerabila si imbunatatirea eficientei energetice, dar si in ceea ce priveste dezvoltarea de noi capacitati de stocare a energiei, in scopul echilibrarii sistemului energetic din Romania", se arata in comunicat.

Un alt domeniu abordat in cadrul intalnirilor a fost dezvoltarea comertului bilateral, cu accent pe produse agroalimentare si IT&C, aceste marfuri oferind un potential inca insuficient explorat.

"In ceea ce priveste transporturile, pe langa importanta strategica a Portului Constanta, Romania ofera oportunitati de cooperare si pentru dezvoltarea retelelor feroviara si rutiera de care dispune. Premierul Marcel Ciolacu a amintit si de cele opt proiecte propuse de Romania in cadrul Initiativei celor Trei Mari (I3M), aflate in diferite stadii de realizare si care pot fi interesante pentru investitorii cu expertiza in infrastructura de transport, energetica sau digitala", se mentioneaza in finalul comunicatului..

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare