×

Politic-Social

Marcel Ciolacu si Markus Soder vor coordona prima sedinta comuna de guvern Romania-Bavaria

Marcel Ciolacu si Markus Soder vor coordona prima sedinta comuna de guvern Romania-Bavaria

17.06.2024, 15:31 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Premierul Marcel Cioacu se afla, incepand de luni, intr-o vizita oficiala de doua zile in Landul Bavaria, Germania, in contextul marcarii a 25 de ani de relatii bilaterale romano-bavareze.

"Impreuna cu ministri romani si cu deputatul minoritatii germane voi participa la prima sedinta comuna de guvern dintre Romania si Bavaria, in care vom discuta despre dosare de politica externa si europeana, securitate, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale si munca. Dimensiunea economica este un pilon al colaborarii noastre. Dintre landurile germane, Bavaria reprezinta cel mai important investitor si partener comercial pentru Romania, cu un volum de schimburi comerciale de peste 8 miliarde de euro. Ne dorim ca marile companii cu sediul in Bavaria din domeniul industriei auto, al ingineriei si al industriei aerospatiale sa investeasca in Romania pentru ca avem unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din Europa", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Seful Executivului va participa in aceasta seara la receptia oferita in onoarea sa, la Castelul Nymphenburg din Munchen, impreuna cu reprezentanti ai diasporei, ai etnicilor germani din Romania, ai sasilor si ai svabilor, precum si ai cultelor.

Comunitatea romaneasca din Bavaria este cea mai numeroasa comunitate straina din acest land. Potrivit datelor oficiale, in Bavaria sunt stabiliti 213.000 cetateni romani.

Marti, premierul Marcel Ciolacu va fi primit de catre prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Soder, la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, cu care va avea, ulterior, si o intrevedere tete-a-tete.

Cele doua guverne, roman si bavarez, vor avea o sedinta comuna in care vor trece in revista elementele reprezentative in relatiile bilaterale, vor discuta despre viitorul statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeana din Balcanii de Vest, Ucraina si Republica Moldova si Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, despre situatia de securitate in Europa, cu accent pe situatia din Ucraina si masurile care au fost luate pentru sprijinirea tarii vecine. Agenda de discutii cuprinde si alte subiecte, precum cooperarea in domeniul securitatii, fenomenul migratiei, Spatiul Schengen, educatie si cercetare. Totodata, cele doua delegatii guvernamentale vor semna un memorandum pe tema antreprenoriatului, IMMurilor si Start-Up-urilor.

In cadrul vizitei oficiale, premierul este insotit de ministrul transporturilor si infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, de ministrul afacerilor externe, Luminita Odobescu, de ministrul economiei, antreprenoriatului si turismului, Stefan-Radu Oprea, de ministrul muncii si solidaritatii sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Dintre landurile germane, Bavaria reprezinta cel mai important investitor si partener comercial pentru Romania, cu un volum de schimburi comerciale de cca. 8,37 miliarde EUR (pe locul II se situeaza Landul BadenWurttemberg cu 8,22 mld. EUR, iar pe locul III Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 mld. EUR), acestea vizand in principal domeniile constructiilor de masini, piese si componente din industria auto, IT. Peste 1.000 de intreprinderi din Bavaria contribuie la schimburile economice cu tara noastra.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare