![]() |
Soarta economică a Europei depinde din ce în ce mai mult de comerțul cu autocrații și dictaturi, concluzionează marți Banca Centrala Europeană (BCE). Această tendință ar putea să devină și mai pregnantă dacă Europa dorește să își extindă influența geopolitică și să își transforme moneda euro într-un concurent pentru dolarul american.
08.07.2025, 17:43 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Intr-o postare publicata marti, BCE avertizeaza ca "in ultimii 25 de ani, partenerii comerciali ai UE au devenit din ce in ce mai putin democratici", noteaza POLITICO. Acest lucru s-a intamplat pe fondul extinderii comertului cu Beijingul, care reprezinta acum o cincime din importurile totale ale continentului si este un furnizor aproape exclusiv de diverse materii prime esentiale pentru productia avansata, asa-numitele pamanturi rare. Odata cu invazia Rusiei in Ucraina, UE si-a redus drastic aprovizionarea cu gaz si petrol rusesc, in incercarea de a-si reduce dependenta de Moscova. Cu toate acestea, UE a ajuns sa incheie acorduri pentru a umple acest gol cu alte tari autoritare, cum ar fi Qatar si Algeria, a declarat Heather Grabbe, senior fellow la think tank-ul economic Bruegel. Poate deveni o provocare existentiala pentru UE "Comertul cu dictatorii inseamna generarea de profituri pentru regimuri care au adesea un program expansionist si militarist explicit", se arata in postarea BCE. "In cele din urma, acest lucru poate deveni o provocare existentiala pentru UE". Potrivit Reuters, comertul cu regimuri autocratice a crescut constant din 1999 pana cand blocul comunitar a impus sanctiuni pe scara larga Rusiei dupa debutul invaziei. "Constatarile noastre arata ca, in ciuda promisiunilor sale, UE face intr-adevar tot mai multe schimburi comerciale cu tari conduse de autocrati si dictatori", se arata pe blog, care nu reflecta punctul de vedere al BCE. "Observam o intrerupere a acestei tendinte doar recent", concluzioneaza economistii Claudia Marchini si Alexander Popov in cadrul articolului semnat pe blogul BCE.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
08.07.2025, 22:25